Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Velkommen!

... til Fag med Smag – en original samling af udforskende, didaktiske læremidler med smag i centrum i alle fag. Du kan også hente app’en til iOS eller Android

Du er her

Aktiviteter med temaet Geografiske specialiteter

Kultur og traditioner > aFRIKADELLEN - få smag for Afrika
Ris er en vigtig fødekilde i Afrika. Men risen har også en særlig historie i Afrika, og den er forbundet med en række traditionelle, smagfulde retter. Følg journalisten Jeppe Vestergaard Jensens smagsrejse rundt i Afrika. I kapitel 1 kommer I bl.a. med på lokale restauranter og møder traditionelle risretter. Gennem læsning og forskellige opgaver får eleverne kendskab til ris og forskellige risretter. De skal desuden udarbejder idéer til en ny risret og selv tilberede de afrikanske risretter.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Løs
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Læs
  • Løs
  • Tilbered
  • Måltid og madkultur
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
Lige så snart turisterne lander i Sydafrika, bliver de præsenteret for en af Sydafrikas nok mest betydningsfulde spiser - det tørrede kød der kaldes biltong. I kapitel 2 fortsætter journalisten Jeppe Vestergaard Jensen sin smagsrejse til Sydafrika, og I bliver inviteret med videre på rejsen gennem endnu en levende fortælling. Gennem læsning og øvrige opgaver skal eleverne arbejde med, hvordan mad og kultur er forbundet, og de skal bl.a. selv tilberede biltong.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Snak
  • Løs
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Læs
  • Snak
  • Løs
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Måltid og madkultur
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
Når man er ude at opleve den store verden og maden derfra, hvad er så et ægte måltid, der præcis rammer den smag og følelse, som de lokale forbinder med deres mad? Og er det overhovedet muligt at genskabe et autentisk måltid? I Kapitel 3 kommer I med journalisten Jeppe Vestergaard Jensen til Etiopien i Afrika, hvor han udforsker autentiske etiopiske smagsoplevelser. Gennem læsning og de øvrige opgaver skal eleverne bl.a. drøfte begrebet 'autentisk', udtænke en fiktiv autentisk restaurant. Og de skal tilberede et etiopisk måltid, som indtages på ægte etiopisk manér (med fingrene). Dette danner afsæt for, at eleverne tager kritisk stilling til, hvordan måden vi indtager mad på, påvirker måltider og smagsoplevelser.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Erindringer
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Snak
  • Løs
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Læs
  • Snak
  • Løs
  • Tilbered
  • Undersøg
  • Måltid og madkultur
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
  • Erindringer
Siden 1400-tallet har Europa haft indflydelse i Afrika. Europæerne kom med nye ting, som i samspil med de eksisterende kulturer skabte nye kulturer og madretter. Men nu vender skibet, og afrikanerne er også klar til at vise resten af verden, hvad de kan tilbyde af spændende smage. Tag med videre på en smagsrejse i Afrika med journalisten Jeppe Vestergaard Jensen. I kapitel 4 vil I lære mere om kolonitiden og dens betydning for mad og madkultur.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Snak
  • Løs
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Læs
  • Snak
  • Løs
  • Tilbered
  • Måltid og madkultur
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
I femte og sidste kapitel af smagsrejsen rundt i Sydafrika, ser journalisten Jeppe Vestergaard Jensen nærmere på, hvad vi i Europa kan lære af Afrika, når det gælder mad, smag og madkultur. I kapitel 5 skal I bl.a. forholde jer til, hvad I har lært om Afrikas smage og udtænke en ret, hvor I bringer jeres viden og erfaringer om Afrikas smage, råvarer og teknikker i spil i køkkenet.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Læs
  • Snak
  • Løs
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Udskoling
  • Læs
  • Snak
  • Løs
  • Tilbered
  • Måltid og madkultur
  • Smagsoplevelser
  • Madkultur
  • Geografiske specialiteter
Biltong er en klassisk sydafrikansk konservering af kød. Det er krydret kød, som er hængt til tørre og derefter spises. Biltong er blødere og saftigere end den amerikanske beef jerky.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Attaya er en traditionel te, der drikkes i Senegal og Vestafrika. Den serveres ofte efter måltider, hvor familie og venner slår mave og snakker.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Berberér er en krydderiblanding og et grundelement i det etiopiske køkken. Krydderiblandingen giver retterne en dyb og varm smag.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
En senegalesisk drik, der er lavet på hibiscus-blade. Hibiscus giver en smag, der minder lidt om tranebær. Drikken er derfor ofte let sød og syrlig, der gør den god til en sommerdrik.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Chicken Yassa, også kaldet Yassa Poulet, eller andre franske ord for kylling. Retten er den første, jeg fik serveret af Mama Kumba. En simpel ret, der kræver lidt forberedelse og tålmodighed. Men når kyllingen er blevet mør, og saucen kogt ind, så venter der en dyb og let syrlig ret.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Doro wat er en klassiker i det etiopiske køkken, som du ofte ser på menukortet. Doro Wat er kylling, der er serveret med en sauce, der hovedsagelig er lavet på løg og krydderiblandingen berberè.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Kaffe vil ofte være en del af et etiopisk måltid. Kaffen siges at stamme fra Etiopien. Ceremonien foregår ved, at grønne kaffebønner ristes. Røgen fra bønnerne bæres rundt, så alle kan få lov at dufte til kaffens aromaer. Kaffen bliver ofte serveret med popcorn til.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Skinnet på hønsefødderne bliver ret blødt og lækkert. Bid et stykke af fødderne, sut skindet af og tag benet ud af munden. Normalt spiser man ikke benene, men i stedet alt andet.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Injera er etiopiernes brød, tallerken, kniv og gaffel. Man river injera i mindre stykker og bruger stykket til at fange kød, grøntsager eller en stuvning.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Jollof-ris er en af de mest kendte afrikanske risretter. Frygt ikke brændte ris i bunden af gryden, nogle har dem ligefrem som favoritdelen i en jollof.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
En mafé er en vestafrikansk klassiker. Retten har en intens smag af peanuts, og den er cremet og lækker.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Denne linsestuvning er en central spiller i det etiopiske køkken. Når først krydderiet er blandet, og smørret er klaret, er denne smagfulde ret en hurtig og let omgang.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Hemmeligheden til den dybe, runde og krydrede smag af Etiopien, skal blandt andet findes i denne klarede smør, kaldet Niter Kibbeh.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Her finder du en opskrft på Peri-peri chilisauce a la Nando’s (en populær restaurant i Afrika, som er kendt for netop deres stærke chilisauce).
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Waakye er en traditionel ghanesisk risret med bønner. Retten bliver spist morgen, middag eller aften. Det er en tung og mættende ret, som fungerer godt med kylling eller andet kød.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Madlavning
  • Måltid og madkultur
  • Geografiske specialiteter
Opskrifter > Øvrige opskrifter
Pretzel er en form for tørt bagværk fremstillet af en stiv dej af hvedemel, og som formes i en kunstfærdig kringleform med en dobbelt krølle. En rigtig pretzel er salt og har en velsmagende brun, skinnende og hård skorpe og et porøst fast og helt hvidt indre.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Bagning
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bagning
  • Geografiske specialiteter
Opskrifter > Smag på havet
Opskriften er udviklet i forbindelse med en temauge på Kongeskærskolen på Bornholm, hvor eleverne tilberedte og smagte på øens lokale specialiteter. Prøv selv denne opskrift på rudbrød med bagt sild!
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Geografiske specialiteter
Opskrifter > Sødt
Fødselsdag på Fyn? Så skal der “brunner” på bordet, foreskriver traditionen. Brunsviger er en gærdejskage smurt med en remonce af farin og smør - og nogle gange også kagecreme. Kagen kendes over hele Danmark, men er især en del af madkulturen på Fyn, hvor den bl.a. serveres ved børnefødselsdage pyntet med slik og marcipan. I Vendsyssel spises en variant, som kaldes "futsko" eller smørkage. Denne opskrift er en fynsk brunsviger i varianten med creme.
Fag
Madkundskab
Kompetenceområder
  • -
Faglige temaer
  • Måltidsanledninger
  • Geografiske specialiteter
Aktivitetstyper
  • Tilbered
  • Bag
  • Madkundskab
  • Tilbered
  • Bag
  • Måltidsanledninger
  • Geografiske specialiteter