Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Foto: Eva Rymann
    Foto: Eva Rymann

Du er her

Lyd og smag på Folkemødet 2016

Søger...

Blogs og klummer Mikkel Lassen fortæller om sit forsøg på Folkemødet 2016, hvor han forsøgte at påvise, at vores oplevelse af smag kan påvirkes af lydene omkring os.

Lørdag d. 18. juni 2016 afholdt jeg en workshop om lyd og smag på Folkemødet. Formålet var at påvise, at lyd har betydning for vores vurdering af smag.

Foran Smag for Livets teltplads var der placeret et bord med to skåle med chokolade i. Gæsterne fik derefter fortalt, at de skulle vurdere smagen på chokoladen i hver af skålene. Mens de spiste et stykke chokolade, skulle de samtidig høre én lydfil for hver af de to skåle. Chokoladen var præcis den samme i begge skåle, men dette var gæsterne uvidende omkring.

Det første stykke chokolade spiste gæsterne, mens de lyttede til en sirene. En høj og ubehagelig lyd, som gentager sig selv.

Det andet stykke chokolade spiste gæsterne, mens de lyttede til rislende vand, som kan betegnes som en behagelig, beroligende og afslappende lyd.

Min tese med workshoppen var, at lyd har betydning for smag og at gæsterne, i de flestes tilfælde, ville sige, at chokoladen de spiste til den beroligende lyd var bedst. Mange af gæsterne, der nysgerrigt kom hen for at lytte og smage, kom til den konklusion, at der var forskel på smagen.

Chokoladen, som blev spist til lyden af rislende vand, blev generelt set som mildere dvs. indholdet af kakao var mindre, mens chokoladen, som blev spist til lyden af den høje sirene, generelt blev anset som at være kraftigere, dvs. at indholdet af kakao var betydelig større end det andet stykke chokolade de spiste.

Derudover var der også en lille del af gæsterne, som simpelthen ikke fik smagt på det første stykke chokolade, da de havde svært ved at koncentrere sig om at smage, da lyden fra sirenen var for overvældende og distraherende for dem.

Endelig var der et par gæster som påpegede, at farverne på de skærebrætter, hvorpå skålene med chokolade stod, havde en betydning for deres bedømmelse af smagen.

Lydens indvirkning på smag er der blevet forsket mere og mere i de senere år. For to år siden blev en artikel publiceret i The Guardian med overskriften ”How sound affects the taste of our food”. Reporteren Amy Fleming gennemgik i artiklen forskellige studier, og en af konklusionerne var blandt andet, at lyde med lave frekvenser bevirker, at ens smag vil fokusere på de bitre elementer, og at lyde med høje frekvenser medfører, at smagen vil være mere opmærksom på sødheden i smagen.

De to lydfiler repræsenterer dog hverken høj eller lav frekvens. Ifølge en lydtekniker, som har gennemlyttet filerne, er der tale om, at lydfilerne i begge tilfælde er i mellemfrekvens-området. Mit eget bud er, at gæsterne dels har følt lydfilen med sirenen som ubehagelig, og at lydstyrken nok også har været temmelig høj. Dette har medført at gæsterne har været for distraheret til rigtig at smage. Derudover har nogle gæster en tendens til blot at gætte, hvad de tror, og at der derfor er en sammenhæng med den milde musik (det rislende vand), den høje lyd af sirene og smagen. Argumentet for nogle gæster har i nogle tilfælde lydt, at hvis sirenen er høj og ubehagelig, må det forbindes med noget kraftig chokolade.

Et andet interessant studie som Fleming refererer til, går på, at hvis lyden overstiger 90db vil det undertrykke salthed, sød og vores generelle nydelse af maden.

Vi vil helt sikkert se mange flere forskningsforsøg i fremtiden, der påviser sammenhænge mellem smag og lyd. Næste gang du går på restaurant, kan du jo tænke over om musikken er tilfældig, eller et led i at styrke bestemte smagsnuancer i maden.   

Omtalt i artiklen

Cand. pæd. soc.

Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet.

Fokusområde: Læring.

Mikkel Lassen er kandidat i pædagogisk sociologi og interesserer sig for sundhedspædagogik og styringsteknologier (governmentality) i sundhed.

Mikkel er videnskabelig assistent i Smag for Livet. Han assisterer og er med til at udvikle forskellige projekter i Smag for Livets regi.