Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Vandmand tilsat yuzu og overtrukket med chokolade. Foto: Ole G. Mouritsen.
    Vandmand tilsat yuzu og overtrukket med chokolade. Foto: Ole G. Mouritsen.

Du er her

Bliv klogere på smagen gennem smagsprøver

Søger...

Øvelse I radioprogrammet RomerRiget kom smagen og sanserne på prøve. Vil du selv prøve, så find anvisningerne her

I udsendelsen "RomerRiget" på Radio24syv taler Smag for Livets centerleder, Ole G. Mouritsen, om smag sammen med madanmelder Søren Frank og filosof Martin Marchman Andersen samt programmets vært, forfatteren Knud Romer.

De bruger bl.a. fem smagsprøver til at belyse forskellige aspekter af smag. Hvis du vil eksperimentere selv, kan du her se hvordan smagsprøverne er lavet og hvilken pointe eller erkendelse, de giver:

1. Hvor meget betyder lugtesansen for smagsoplevelsen:

Udfør jellybean-testen og oplev, hvor stor en rolle lugten spiller for smagen.

I programmet blev der brugt jellybeans med smag af kanel. 

2. Sprødhed er en positiv oplevelse:

Er det flæskesvær? Nej, det er friteret svømmeblære fra torsk. Foto: Ole G. Mouritsen
Er det flæskesvær? Nej, det er friteret svømmeblære fra torsk. Foto: Ole G. Mouritsen

Fiskemaver (her torskesvømmeblære), som er kortvarigt friteret i olie og dryppet af, ligner flæskesvær og skaber en forventning om, at de smager sådan.

Når man får at vide, hvad det er, opstår overraskelsen over at man kan spise noget, som mange aldrig har hørt om - og måske undrer sig over, at man kan spise. 

3. Forventningens betydning for smagsoplevelsen:

Lav bløde chips og server dem i en skål ved siden af almindelige, sprøde chips. Oplev, hvordan de bløde chips vækker afsky, mens de sprøde smager som forventet.

4. Smag uden mundfølelse er svær at genkende:

Gele af spidskål tilsat rød frugtfarve. Foto: Ole G. Mouritsen.
Gele af spidskål tilsat rød frugtfarve. Foto: Ole G. Mouritsen.

Lav gele af saften af forskellige grøntsager og lad familie og venner prøve, om de kan identificere smagen. Det er overraskende svært, og forsøget viser noget om, hvor meget grøntsagers tekstur - altså fx deres sprødhed - betyder for vores genkendelse af dem.

I dette forsøg er brugt gele af spidskål, og det vækker typisk overraskelse, fordi man forventer at kunne genkende den normalt ret karakteristiske smag af kål. En undersøgelse har vist, at under fem pct. kan genkende smagen af kål i geleform.

5. Kan man spise en vandmand?

Den sidste smagsprøve var en lækkerbid: Chokoladeovertrukken vandmand med revet, tørret citrusskal (til denne smagsprøve var brugt den østasiatiske citrusfrugt yuzu, men andre citrusfrugter kan også bruges).

Smagen er som kandiseret citrusfrugt med chokoladeovertræk. Man overraskes over, at der er en vandmand under chokoladeovertrækket - og kan fundere over, at man kan spise den, og at den har en behagelig, knasende mundfølelse.

Lyt til programmet her.

Omtalt i artiklen

Centerleder, professor, dr. scient

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet.

Ole G. Mouritsen er professor emeritus i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet. 

Han er desuden præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi.

Tidligere var Ole G. Mouritsen i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet (SDU).

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag. Foruden sine mange forskningspublikationer har han udgivet en række populærvidenskabelige bøger om bl.a. umami, mundfølelse, blæksprutter, tang, grøntsager og rogn.

Ole G. Mouritsen er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).