Er du madkundskabslærer, lærerstuderende eller bare nysgerrig på, hvordan du bruger smag og gastrofysik i undervisningen, så er Smag for Livets serie af webinarer til dig.
Vi byder på fem gratis webinarer fulde af viden og inspiration til at undervise om og med smag - både i klasseværelset, køkkenet, uderummet og online.
-
Onsdag d. 7. april: TIPS TIL ONLINE-UNDERVISNING I MADKUNDSKAB
-
Onsdag d. 21. april: SANKETUR OG MADKUNDSKAB I DET FRI
-
Onsdag d. 5. maj: SKAB MOTIVERENDE UNDERVISNING GENNEM SMAG OG SANSER
-
Onsdag d. 19. maj: INTRODUKTION TIL FAG MED SMAG - ET GRATIS LÆRINGSUNIVERS TIL ALLE FAG
-
Onsdag d. 26. maj: FÅ STYR PÅ MADENS FYSIK OG KEMI
Webinarerne foregår live kl. 14.30-15.30 fem onsdage i april og maj. Du kan komme til dem alle eller vælge lige dem, du vil.
Du får:
-
inspirationsoplæg med viden om mad, smag og madkundskab
-
tips til din undervisning og konkrete forslag til forløb med fokus på bl.a. online-undervisning, madens fysik og kemi, valgfaget med prøve, madkundskab i naturen og motiverende smagsoplevelser
-
en gavepose med fysiske læremidler til dig og dine elever
Du møder:
-
Anne Torpegaard Festersen, lærer med linjefag i bl.a. idræt og matematik, cand.pæd. i generel pædagogik og adjunkt ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
-
Cathrine Terkelsen, lærer med linjefag i bl.a. madkundskab og dansk, cand.pæd. i didaktik og lektor ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
-
Morten Christensen, ph.d., gastrofysiker og lektor ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
-
Mikael Schneider, ph.d., forskningsformidler og chefkonsulent ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
-
Thomas Brahe, lærer med linjefag i bl.a. dansk og samfundsfag, e-læringskonsulent og cand.pæd.soc. ved DPU
Alle er tilknyttet forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet og står sammen med centrets øvrige fagpersoner bag det gratis, digitale læringsunivers Fag med Smag.
Webinarerne foregår på zoom. Det er muligt at deltage i enkelte eller alle webinarerne. Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding.
Tilmeld dig her, og du modtager du et zoom-link!
PROGRAM
WEBINAR #1: TIPS TIL ONLINE-UNDERVISNING I MADKUNDSKAB
Onsdag d. 7. april kl. 14.30-15.30
Indhold:
-
Introduktion til det gratis læringsunivers Fag med Smag
-
Idéer til læremidler og forløb, der kan anvendes til online undervisning i det obligatoriske madkundskabsfag og i valgfaget med prøve
Værter:
-
Cathrine Terkelsen
-
Thomas Brahes
WEBINAR #2: SANKETUR OG MADKUNDSKAB I DET FRI
Onsdag d. 21. april kl. 14.30-15.30
Indhold:
-
Introduktion til at udforske naturens spiselige planter og sanketips til undervisningen
-
Eksempler på forløb, der kan gennemføres i uderummet
Værter:
-
Mikael Schneider
-
Anne Torpegaard Festersen
WEBINAR #3: SKAB MOTIVERENDE UNDERVISNING GENNEM SMAG OG SANSER
Onsdag d. 5. maj kl. 14.30-15.30
Indhold:
-
Viden og praksis om at bruge æstetiske læreprocesser i din madkundskabsundervisning
-
Konkrete eksempler på smagsundervisning og aktiviteter, der sætter elevernes sanser i spil
Værter:
-
Anne Torpegaard Festersen
-
Cathrine Terkelsen
WEBINAR #4: INTRODUKTION TIL FAG MED SMAG - ET GRATIS LÆRINGSUNIVERS TIL ALLE FAG
Onsdag d. 19. maj kl. 14.30-15.30
-
Oplæg om smagsdidaktik: undervisning, der åbner op for alle skolens fag gennem smagsoplevelser
-
Konkrete eksempler på tværfaglige undervisningsforløb, der bruger smagen til at koble madkundskab med skolens øvrige fag
Her møder ud:
-
Thomas Brahe
-
Anne Torpegaard Festersen
WEBINAR #5: FÅ STYR PÅ MADENS FYSIK OG KEMI
Onsdag d. 26. maj kl. 14.30-15.30
-
Inspiration til undervisning i madens molekyler, fysik og kemi og gastrofysiske processer
-
Eksempler på undervisningsforløb, der udfolder madens køkkentekniske, gastrofysiske og fysisk/kemiske egenskaber
Her møder du:
-
Morten Christensen
-
Cathrine Terkelsen
Har du spørgsmål om din deltagelse, kan du skrive til kontakt [at] smagforlivet.dk eller ringe til Mikael Schneider på 4010 1948.
Omtalt i artiklen
Anne Torpegaard Festersen er ansat som læremiddeludvikler og formidler i Smag for Livet. Her har hun til opgave at udvikle og redigere læremidler, som skal bruges i bl.a. grundskolens undervisning. Læremidlerne er tilgængelige i Smag for Livets gratis app til lærere, Fag med Smag.
Anne er cand.pæd. i generel pædagogik og desuden uddannet lærer med linjefag i idræt, matematik, samfundsfag og kristendomskundskab.
Cathrine Terkelsen er smagsambassadør og ansat som projektmedarbejder og læremiddelredaktør i Smag for Livet. Her har hun til opgave at udvikle og redigere læremidler, som skal bruges i bl.a. folkeskolens undervisning. Læremidlerne er tilgængelige i Smag for Livets gratis app til lærere, Fag med Smag.
Cathrine underviser derudover i faget Madkundskab på Læreruddannelsen Fyn.
Cathrine er lektor, cand.pæd. i didaktik (dansk) og desuden uddannet lærer med linjefag i madkundskab, idræt, svømning og dansk.
I sit speciale har hun fordybet sig i, hvordan smagsoplevelser kan inddrages i skriveaktiviteter i danskundervisningen.
Thomas er ansat som e-læringskonsulent ved Smag for Livet og har til opgave at udvikle læremidler, som kan bruges i undervisningen både i folkeskolen, i gymnasiet og på de uddannelsesinstitutioner, hvor undervisere uddannes. I udgangspunktet sigtes mod digitale læremidler, som kan anvendes på en række af de mest udbredte platforme, men også analoge materialer kan udvikles.
Således er Thomas Brahe manden bag Smag for Livets gratis app til lærere, Fag med Smag.
Morten Christensen er ph.d. i molekylær biofysik fra SDU. Han er brobygger i Smag for Livet, hvor han både bedriver forskning, udvikling af undervisningsmaterialer, brobygning og formidling. Han arbejder med gastrofysik og har særligt fokus på formidling af smag og gastronomiens fysik og kemi til studerende på university colleges og elever på gymnasier, erhvervsuddannelser, og grundskolen.
Morten Christensen bruger køkkenet som et såkaldt GastroLab, som er en kombination af et køkken og et laboratorium.
Mikael Schneider er Smag for Livets projektkoordinator og en del af centrets ledelse. Hans rolle er at koordinere, facilitere og formidle Smag for Livets projekter, tværfaglige arbejde og nye samarbejder med eksterne partnere.
Mikael Schneider er videnskabsjournalist, cand.scient. i humanbiologi og ph.d. i sundhedsvidenskab.