Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Styrk din madkundskabsundervisning på fem gratis fyraftens-webinarer

Nyhed Få viden, tips og gratis læremidler til faget madkundskab med Smag for Livets webinarer. Webinarerne dækker både det obligatoriske fag, valgfaget med prøve og inspiration til online-undervisning.

Er du madkundskabslærer, lærerstuderende eller bare nysgerrig på, hvordan du bruger smag og gastrofysik i undervisningen, så er Smag for Livets serie af webinarer til dig.

Vi byder på  fem gratis webinarer fulde af viden og inspiration til at undervise om og med smag - både i klasseværelset, køkkenet, uderummet og online.

Webinarerne foregår live kl. 14.30-15.30 fem onsdage i april og maj. Du kan komme til dem alle eller vælge lige dem, du vil.

Du får:

  • inspirationsoplæg med viden om mad, smag og madkundskab

  • tips til din undervisning og konkrete forslag til forløb med fokus på bl.a. online-undervisning, madens fysik og kemi, valgfaget med prøve, madkundskab i naturen og motiverende smagsoplevelser

  • en gavepose med fysiske læremidler til dig og dine elever

Du møder:

  • Anne Torpegaard Festersen, lærer med linjefag i bl.a. idræt og matematik, cand.pæd. i generel pædagogik og adjunkt ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole

  • Cathrine Terkelsen, lærer med linjefag i bl.a. madkundskab og dansk, cand.pæd. i didaktik og lektor ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole

  • Morten Christensen, ph.d., gastrofysiker og lektor ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole

  • Mikael Schneider, ph.d., forskningsformidler og chefkonsulent ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole

  • Thomas Brahe, lærer med linjefag i bl.a. dansk og samfundsfag, e-læringskonsulent og cand.pæd.soc. ved DPU

Alle er tilknyttet forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet og står sammen med centrets øvrige fagpersoner bag det gratis, digitale læringsunivers Fag med Smag.

Webinarerne foregår på zoom. Det er muligt at deltage i enkelte eller alle webinarerne. Deltagelse er gratis, men kræver tilmelding.

Tilmeld dig her, og du modtager du et zoom-link!

PROGRAM

WEBINAR #1: TIPS TIL ONLINE-UNDERVISNING I MADKUNDSKAB

Onsdag d. 7. april kl. 14.30-15.30

Indhold:

  • Introduktion til det gratis læringsunivers Fag med Smag

  • Idéer til læremidler og forløb, der kan anvendes til online undervisning i det obligatoriske madkundskabsfag og i valgfaget med prøve

Værter:

  • Cathrine Terkelsen

  • Thomas Brahes


WEBINAR #2: SANKETUR OG MADKUNDSKAB I DET FRI

Onsdag d. 21. april kl. 14.30-15.30

Indhold:

  • Introduktion til at udforske naturens spiselige planter og sanketips til undervisningen

  • Eksempler på forløb, der kan gennemføres i uderummet

Værter:

  • Mikael Schneider

  • Anne Torpegaard Festersen


WEBINAR #3: SKAB MOTIVERENDE UNDERVISNING GENNEM SMAG OG SANSER

Onsdag d. 5. maj kl. 14.30-15.30

Indhold:

  • Viden og praksis om at bruge æstetiske læreprocesser i din madkundskabsundervisning

  • Konkrete eksempler på smagsundervisning og aktiviteter, der sætter elevernes sanser i spil

Værter:

  • Anne Torpegaard Festersen

  • Cathrine Terkelsen

 

WEBINAR #4: INTRODUKTION TIL FAG MED SMAG - ET GRATIS LÆRINGSUNIVERS TIL ALLE FAG

Onsdag d. 19. maj kl. 14.30-15.30

  • Oplæg om smagsdidaktik: undervisning, der åbner op for alle skolens fag gennem smagsoplevelser

  • Konkrete eksempler på tværfaglige undervisningsforløb, der bruger smagen til at koble madkundskab med skolens øvrige fag

Her møder ud:

  • Thomas Brahe

  • Anne Torpegaard Festersen


WEBINAR #5: FÅ STYR PÅ MADENS FYSIK OG KEMI

Onsdag d. 26. maj kl. 14.30-15.30

  • Inspiration til undervisning i madens molekyler, fysik og kemi og gastrofysiske processer

  • Eksempler på undervisningsforløb, der udfolder madens køkkentekniske, gastrofysiske og fysisk/kemiske egenskaber

Her møder du:

  • Morten Christensen

  • Cathrine Terkelsen


Har du spørgsmål om din deltagelse, kan du skrive til kontakt [at] smagforlivet.dk eller ringe til Mikael Schneider på 4010 1948.

Omtalt i artiklen

Læremiddelredaktør, lærer, cand.pæd.

Anne Torpegaard Festersen er ansat som læremiddeludvikler og formidler i Smag for Livet. Her har hun til opgave at udvikle og redigere læremidler, som skal bruges i bl.a. grundskolens undervisning. Læremidlerne er tilgængelige i Smag for Livets gratis app til lærere, Fag med Smag.

Anne er cand.pæd. i generel pædagogik og desuden uddannet lærer med linjefag i idræt, matematik, samfundsfag og kristendomskundskab.

Lektor, cand.pæd., læremiddelredaktør
 

Cathrine Terkelsen er smagsambassadør og ansat som projektmedarbejder og  læremiddelredaktør i Smag for Livet. Her har hun til opgave at udvikle og redigere læremidler, som skal bruges i bl.a. folkeskolens undervisning. Læremidlerne er tilgængelige i Smag for Livets gratis app til lærere, Fag med Smag.

Cathrine underviser derudover i faget Madkundskab på Læreruddannelsen Fyn.

Cathrine er lektor, cand.pæd. i didaktik (dansk) og desuden uddannet lærer med linjefag i madkundskab, idræt, svømning og dansk.

I sit speciale har hun fordybet sig i, hvordan smagsoplevelser kan inddrages i skriveaktiviteter i danskundervisningen.

E-læringskonsulent

Thomas er ansat som e-læringskonsulent ved Smag for Livet og har til opgave at udvikle læremidler, som kan bruges i undervisningen både i folkeskolen, i gymnasiet og på de uddannelsesinstitutioner, hvor undervisere uddannes. I udgangspunktet sigtes mod digitale læremidler, som kan anvendes på en række af de mest udbredte platforme, men også analoge materialer kan udvikles.

Således er Thomas Brahe manden bag Smag for Livets gratis app til lærere, Fag med Smag.

Thomas er uddannet folkeskolelærer og har en kandidatgrad i pædagogisk sociologi, samt kompetencer inden for webudvikling og brugerinterfaces.
Lektor, ph.d.

Morten Christensen er ph.d. i molekylær biofysik fra SDU. Han er brobygger i Smag for Livet, hvor han både bedriver forskning, udvikling af undervisningsmaterialer, brobygning og formidling. Han arbejder med gastrofysik og  har særligt fokus på formidling af smag og gastronomiens fysik og kemi til studerende på university colleges og elever på gymnasier, erhvervsuddannelser, og grundskolen.

Morten Christensen bruger køkkenet som et såkaldt GastroLab, som er en kombination af et køkken og et laboratorium.

Projektkoordinator

Mikael Schneider er Smag for Livets projektkoordinator og en del af centrets ledelse. Hans rolle er at koordinere, facilitere og formidle Smag for Livets projekter, tværfaglige arbejde og nye samarbejder med eksterne partnere.

Mikael Schneider er videnskabsjournalist, cand.scient. i humanbiologi og ph.d. i sundhedsvidenskab.