Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Tempeh-burger. Foto: Johanne Hvelplund
    Tempeh-burger. Foto: Johanne Hvelplund

Du er her

Burger med tempeh

Opskrift Johanne Hvelplunds opskrift på en plantebaseret burger - her med stegt tempeh i stedet for oksebøffen.

Til 4 personer

Ingredienser:

Tempehbøf

300g tempeh (kan købes online eller i Irma)

1 dl soya

1 tsk. røget paprika

1 fed hvidløg

friskkværnet peber

Karamelliserede løg

2 løg

1 spsk. smør

1 spsk. æblecidereddike

1 spsk. honning

Fyld

4 briocheboller (gerne hjemmebagte, men du kan også købe dem)

Cheddarost

Tomater

Grønne salatblade

Mayonnaise (gerne hjemmelavet)

 

Fremgangsmåde:

  1. Bland soya, røget paprika, presset hvidløg og peber i en 3-4 L frysepose. Kom tempehblokken ned i posen og ryst, så marinaden fordeler sig på hele tempehen. Snør posen tæt omkring tempeh med marinade og lad det stå og marinere ved stuetemperatur i 1-4 timer (hvis det laves dagen inden marineres tempehen på køl).
  2. Pil og skær løgene i ringe. Smelt smørret på en pande ved lav varme. Tilsæt løgene og lad dem blive bløde og gyldenbrune – det tager ca. 10 min. Tilsæt æblecidereddike og honning og lad løgene karamellisere yderligere 3 min inden de tages af varmen.
  3. Skær tilbehøret ud i passende skiver til burgerfyld.
  4. Tag tempehen ud af posen og skær 8 skiver af blokken i ca. 2 cm tykkelse. Varm en pande med lidt olie og læg skiverne på. Steg tempehen sprød på hver side alt i mens at bollerne varmes:
  5. Skær briochebollerne over, pensel dem evt. med smeltet smør på indersiden og varm dem 5 min i ovnen.
  6. Saml burgeren med underbolle, karamelliserede løg, tempeh, cheddar, tomat, salat, mayonnaise og overbolle.

Omtalt i artiklen

Udviklingskonsulent

Johanne Hvelplund er udviklingskonsulent ved Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

Hun har bl.a. stor indsigt i fermentering og skal videretænke fermenteringsværkstedet på Hotel- og Restaurantskolen. I Smag for Livet skal hun udvikle nyt undervisningsmateriale og står også bag podcasten Smagslågen sammen med Louise Beck Brønnum.