Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning
  • Kimchi skal fermentere i et patentglas i 1-5 dage. Foto: Maria Fast Lindegaard.
    Kimchi skal fermentere i et patentglas i 1-5 dage. Foto: Maria Fast Lindegaard.

Du er her

Kimchi: Fermenteret kål og andre grøntsager fra Sydkorea

Opskrift Kimchi er saltet, krydret og fermenteret kål og en af de mest velkendte, traditionelle retter i Sydkorea, hvor den kan spises til alle måltider som tilbehør, ingrediens - eller som den er.

INGREDIENSER

1 l patentglas

1 kinakål

60 g groft havsalt (uden jod)

Vand til at dække

¼ kinaradise

2 gulerødder

4 forårsløg

 

Kimchipasta

1 spsk. hvidløg, fintrevet (ca. 4 fed)

1 spsk. ingefær, fintrevet

1 spsk. løg, fintrevet

1 tsk. sukker

3 spsk. fishsauce

3 spsk. chilipulver

Evt. sød paprika

 

FREMGANGSMÅDE

Skyl kinakålen fri for jord og fjern de yderste blade. Læg dem til side, du skal bruge dem senere. Skær kinakålen i kvarte. Massér saltet ind i kålen, til den begynder at smide lidt af sin væske. Læg kinakålen i en skål, og dæk kålen med koldt vand, ca. 1 liter. Læg en tallerken over, så kålen holdes under vand. Sæt kinakålen til side, og lad trække i ca. 2 timer.

Lav imens din kimchipasta. Bland hvidløg, ingefær og fishsauce til en fin pasta. For en mild kimchipasta tilsæt 1 spsk. chilipulver og 2 spsk. sød paprika. For en meget stærk kimchipasta tilsæt alene chilipulver. Opskriftens forfatter foretrækker halvt af hver.

Skyl kinakålen i koldt vand, og lad den dryppe af. Skær imens kinaradisen, gulerødder og forårsløg i tynde stænger. Skær kinakålen i store, grove stykker.

Massér kimchipastaen ind i grøntsagerne, til grøntsagerne afgiver væske og falder lidt sammen. Brug eventuelt handsker, så du ikke brænder fingrene.

Kom kimchien i et patentglas og pres grøntsagerne godt ned i glasset, så al luft presses ud og væsken trækker op og dækker grøntsagerne. Kom ikke mere i glasset, end at der er 2-4 cm. luft over grøntsagerne. Tag et par af de yderste kålblade, du lagde til side i starten. Fold dem og læg over kimchien, og pres så det hele ned, så kimchien ligger godt beskyttet under kålbladet.

Luk glasset, og lad kimchien fermentere ved stuetemperatur i 1-5 dage.

I løbet af dagene vil kimchien boble. Smag på den undervejs, og når du synes den har en passende sur smag, så sæt glasset i køleskabet, og din kimchi er spiseklar.