Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning
  • Fynsk brunsviger til fødselsdag. Foto: Majbritt Pless
    Fynsk brunsviger til fødselsdag. Foto: Majbritt Pless

Du er her

Fynsk brunsviger

Opskrift Fødselsdag på Fyn? Så skal der “brunner” på bordet, foreskriver traditionen.

Brunsviger er en gærdejskage smurt med en remonce af farin og smør - og nogle gange også kagecreme. Kagen kendes over hele Danmark, men er især en del af madkulturen på Fyn, hvor den bl.a. serveres ved børnefødselsdage pyntet med slik og marcipan. I Vendsyssel spises en variant, som kaldes "futsko" eller smørkage.

Denne opskrift er en fynsk brunsviger i varianten med creme.

 

Dej:

50 g gær

2 ½ dl lun mælk

50 g sukker

50 g smeltet smør

Ca. 400 g mel

 

Remonce:

½ brev cremepulver (lagkagecreme)

1 dl mælk

350 g brun farin

200 g smør

4-5 spsk sirup

 

Fremgangsmåde:

Ælt dejen sammen og lad den hvile, mens fyldet laves.

Pisk cremepulver og mælk sammen til en tyk creme. Smelt farin og smør sammen i en gryde og rør sirup i. Pisk cremen i.

Rul dejen ud og læg den i en stor bradepande med bagepapir. Kom fyld på og prik med en gaffel. Bag brunsvigeren ca. 15 min. ved 200 grader.

TIPS:
Ønskes en kompakt bund/krumme skal brunsvigeren ”dumpes” mod bordet fra 30 cm højde straks efter at den er kommet ud af ovnen.

Efter fem minutters afkøling kan "søerne" af remoncen fordeles ud over kagen. Det giver samtidig remoncen en flot, klar overflade.

Omtalt i artiklen

Adjunkt, master i sundhedspædagogik (MSU), lærer

Fokusområde: Læring

Majbritt Pless er ansat som adjunkt ved Læreruddannelsen på Fyn, University College Lillebælt, hvor hun underviser i faget madkundskab og er med til at afholde Madkamp – DM i Madkundskab.

Majbritt Pless har igennem mange år arbejdet med børn, mad og sundhed. I Smag for Livet arbejder hun i praksis med at udvikle undervisningsforløb og forankre Smag for Livets projekter på læreruddannelsen.