Gå til hovedindhold
Luk den udskriftsvenlige visning
  • Et udvalg af tsukemono med gari som nr. to fra højre. Foto: Jonas Drotner Mouritsen
    Et udvalg af tsukemono med gari som nr. to fra højre. Foto: Jonas Drotner Mouritsen

Du er her

Syltet ingefær (gari) til sushi

Opskrift De fleste kender amazu-zuke - den syltede ingefær, som typisk serveres til sushi. Prøv at lave din egen version.

De fleste danskere kender den sødsure amazu-zuke (gari) lavet på ingefær, fordi den altid ledsager en sushi-anretning. Sushi-restauranternes gari er næsten altid et kommercielt produkt, som oftest er farvet rød med rød shiso eller farvestoffer. Desuden indeholder gari citronsyre, eddikesyre og konserveringsmiddel. Man kan sagtens fremstille sin egen gari af frisk ingefær.

Ingredienser:

500 g frisk ingefær

1 spsk salt

375 ml risvineddike

200 g sukker

Evt. saltet rød shiso

Fremgangsmåde:

  1. Skræl ingefærrødderne, og snit dem i meget tynde skiver på et mandolinjern. Forsøg at bevare den specielle kontur af ingefærrodens sære former. Det er vigtigt at udføre denne og den næste proces hurtigt, så ingefæren ikke misfarves ved oxidation i luften.
  2. Anbring ingefærskiverne i en skål, hæld saltet over, og massér grundigt saltet ind i ingefærstykkerne med hænderne.
  3. Lad ingefæren stå med saltet i en times tid i køleskab.
  4. Dræn væsken fra ingefærskiverne, læg dem på et rent viskestykke, der foldes sammen, og pres med et let tryk yderligere væske ud af skiverne. Anbring derefter ingefærskiverne i en skål.
  5. Opvarm vineddike og sukker i en lille gryde under omrøring, indtil alt sukker er opløst, og væsken er begyndt at koge.
  6. Hæld kogelagen over ingefærskiverne.
  7. Anbring ingefærskiverne sammen med lagen i et skoldet glas, og sæt det i køleskab, hvor den færdige gari har en holdbarhed på flere måneder.
  8. Hvis man ønsker lidt rød farve på sin gari, kan man tilføje noget rød shiso eller yukari.