Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.
Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.
I GastroLabCollege udvikler gastrofysikere, didaktikere og faglærere fra fødevarefaglige erhvervsuddannelser undervisningsmaterialer til klimaundervisning i køkkenet. Alle materialerne er gratis og kan frit downloades.
Her finder du Materialesamling for tema 2 - Hvor klimavenligt er det?
Denne materialesamling indeholder en række aktiviteter, som præsenterer viden om madens og de enkelte råvarers klimabelastning.
Aktiviteterne bringer værktøjer og handlemuligheder i spil, så eleverne kan lære at undersøge og handle på denne viden. Materialet afklarer, hvad kokke, ernæringsassistenter og andre, der laver mad, skal forholde sig til, hvis de gerne vil begrænse deres klimabelastning.
Eleverne tilbydes simple tommelfingerregler såvel som konkrete råd til valg af råvarer, og de lærer at bruge klimadatabaser og andre værktøjer til klimaberegninger. Gennem både teoretiske undersøgelser og eksperimenter i køkkenet får eleverne mulighed for at undersøge og afprøve, hvordan man helt konkret begrænser køkkenets klimabelastning.
Endeligt er der fokus på, hvordan du som underviser planlægger og gennemfører elevinddragende, undersøgelsesbaseret undervisning i køkkenet.
Download Materialesamling for tema 2 - Hvor klimavenligt er det? Til materialesamlingen hører en række materialer og links til mere viden og inspiration, som du også kan finde nedenfor.
Om det didaktiske fokus
Slides om elevinddragende undersøgelsesbaseret undervisning - af Morten Christensen.pdf (Se desuden teksten i materialesamlingen)
Om det faglige indhold
Aktivitet 1. Klimatrappen
Aktivitet 3. Sorteringsspillet
Aktivitet 5. Klimafrikadeller
I GastroLabCollege udvikler gastrofysikere, didaktikere og faglærere fra fødevarefaglige erhvervsuddannelser undervisningsmaterialer til klimaundervisning i køkkenet. Alle materialerne er gratis og kan frit downloades.
Her finder du Materialesamling for tema 1 - Klimaundervisning på dagsordenen
Aktiviteterne i denne samling har fokus på elevernes engagement og handlelyst ift. klima, mere end på faktuel viden og konkrete håndværksmæssige kompetencer. Viden om madens klimabelastning og de gastrofysiske og håndværksmæssige kompetencer, der skal til for at kunne løse udfordringerne, findes i de øvrige materialesamlinger fra GastroLabCollege (er på vej og udgives løbende).
Argumentet for at starte med denne materialesamling er, at når elever skal lære om klima og bæredygtighed omkring mad, så er det ikke nok at lære om madens rolle ift. klimaforandringer, de skal også opnå lyst til at gøre noget. De skal have mulighed for at engagere sig i omverdenen, de skal blive i stand til og få mod på at udføre handlinger, og de skal opleve meningsfuldhed, og at deres egne holdninger sættes i spil.
Download Materialesamling for tema 1 - Klimaundervisning på dagsordenen. Til materialesamlingen hører en række materialer og links til mere viden og inspiration, som du også kan finde nedenfor.
Om det didaktiske fokus
Om det faglige indhold
Aktivitet 1. Skal vi bare skifte kødet ud?
Aktivitet 2. Klimaquiz og byt
Aktivitet 3. Hvordan smager klimaet?
Aktivitet 4. En ret af rester
Aktivitet 5. Holdningstombola
Aktivitet 6. Spar på vandet
Aktivitet 7. De 17 verdensmål – Klimasamtalekort