Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Timian

Kort fakta :

Timian er en urteplante/busk/bunddække, som er I læbeblomstfamilien, og der findes ca. 350 forskellig timianarter.

Beskrivelse
Timian har små ovale, grågrønne blade. Findes frisk, tørret, helt og stødt. Timian er en hårdfør plante, der ofte bliver brugt som bunddække. Den er alm. Timian, smalbladet, bredbladet, citron og krybende. Kan bruges hele året. Blomstrer mellem juni - august.

Smagsnoter/aromaer
Meget krydret. Varme vil fremhæve smagen. Dufter af meget men behageligt.

Klargøring og opbevaring
Skæres/klippes, skylles for jordbakterier, tørres af. Opbevares på køl, med bunden i vand. Kan tørres.

Match med grøntsager, protein, bær og urter
Fungerer godt i fond og marinader af kød, evt. med rødvin, hvidløg og laurbær. 

Timian og citron/røde bær fungerer godt, f.eks. Citrontærte med vaniljeis og friske timianblade (eller i en sauce). Bær trifli, hvor Timian kan være prikken over i’et.

Bagte grøntsager kan væltes i olivenolie, salt og frisk/tørret timian (Timian smagen, vil blive kraftigere ved opvarmning)

 

Kilder: Gastronombogen (5. udgave), jespersplanteskole.dk, havenyt.dk, mountainvalleygrowers.com