Gå til hovedindhold
  • Teksturkort udviklet af Smag for Livet
    Teksturkort udviklet af Smag for Livet

Du er her

Teksturkort: Sådan kan du beskrive, hvordan maden føles i munden

Undervisningsmateriale Download Smag for Livets teksturkort og brug dem til at diskutere hvilke mundfølelser, maden har.

Kan du kende forskel på sprød, knasende og smuldrende mad? Og hvornår er maden cremet, fedtet eller saftig?

Når det gælder mundfølelsen af den mad, vi spiser, kan det være ganske udfordrende at beskrive helt præcist, hvad vi mærker i munden. Mad kan have mange forskellige teksturer, som vi kan sætte mange forskellige ord på.

Derfor har Smag for Livets gastrofysikere udviklet teksturkort - et læremiddel til læring om smag og mundfølelse, som tager udgangspunkt i madens fysisk/kemiske egenskaber.

På kortene findes typiske beskrivelser af madens mundfølelse forklaret med det underliggende naturvidenskabelige fænomen eller definition.

Forslag til at bruge kortene:

Download pdf'en med teksturkort og print kortene i to-sidet A3 på så kraftigt papir som muligt. Klip dem ud.

Indkøb madvarer med forskellige mundfølelser.

Dan hold af 2-3 personer og smag på madvarerne enkeltvis. Brug teksturkortene og diskutér hvilke mundfølelser, der kendetegner de enkelte madvarer. Brug gerne flere beskrivelser for hver madvare.

Diskutér sammen, om det er de samme udtryk, vi bruger til at beskrive mundfølelsen.

Ovenstående er én måde at bruge kortene på - der kan være mange andre.

Omtalt i artiklen

Postdoc, ph.d.

Syddansk Universitet
Fokusområde: Gastrofysik

Morten Christensen er postdoc i Smag for Livet, hvor han både bedriver forskning og formidling. Han arbejder med, og forsker i, biofysik og gastrofysik med mikroskopi, tekstur og struktur i mad. Han har særligt fokus på formidling af smag og madlavningens fysik og kemi til elever i uddannelsessystemet (institutioner, folkeskolen, gymnasiet og universitetet).