Gå til hovedindhold
  • Glade drenge
    Glade drenge

Du er her

Taste - No Waste: En event om smag målrettet 6. og 7. klasser

Undervisningsmateriale Under Forskningens Døgn gennemførte Smag for Livet en event for 6. og 7. klasser med et oplæg om smag, tre workshops og en frokost med udfordrende smagsoplevelser. Find undervisningsmaterialet på disse sider.

Forskningens Døgn på UCSJ foregik som en åben endags-event med fokus på formidling primært målrettet fire skoleklasser (6. og 7. klasse fra henholdsvis Frederiksberg og Pedersborg skole i Sorø kommune) samt undervisere fra skolerne. Eventen indeholdt:

  • præsentation og oplæg om smag
  • tre workshops med flere forskellige øvelser til undervisningsbrug
  • frokost med udfordrende smagsoplevelser og anderledes fødevarer
  • evaluering og afrunding med eleverne

Formålet: Læring om smag i måltiderne 

Formålet med dagens aktiviteter var ud fra sansebaserede oplevelser relateret til smag, involvering og dialog at skabe læring om, støtte og udfordring af SMAG i de daglige måltider.

Gennem eksperimenter med smag var formålet at øge viden, kompetencer og skabe bevidsthed om smag hos målgruppen. Der var fokus på hvordan smag og smagspræferencer kan ændre sig gennem sansemæssig eksperimenteren og stillingtagen til smag og fødevarer.

Desuden var det formålet at skabe oplevelser, der tydeliggør, hvordan smag og smagsmod udvikles i socialt samspil med andre og i relation til hinanden. Herudover blev deltagerne aktivt involveret som bidrag til udnyttelse af naturens ressourcer med henblik på at undgå madspild.

Undervisnings- og formidlingsmaterialer

Der er således gennemført smagspædagogiske aktiviteter med udgangspunkt i forskellige former for undervisnings- og formidlingsmaterialer. Der foreligger således undervisnings-, inspirations- og faktamateriale, drejebøger, manualer, spil, spørgsmål, konkurrencer og opskrifter til workshop og til en snackfrokost “to-go”.

Der er udarbejdet manualer for tre workshops, hvor hver undervisnings-/formidlingsaktivitet beskrives step-by-step, samt understøttes af forskellige formidlingsmaterialer. Manualerne er udformet efterfølgende på baggrund af drejebøger, billeder og ved inddragelse af observationer samt evalueringer.

Materialet kan anvendes helt eller delvist ved  events, der ønskes afholdt rettet til den brede befolkning - primært børn/unge - eller til undervisningsbrug i f.eks. skoleklasser.

Omtalt i artiklen

Lektor, cand.brom, projektleder

Fokusområde: Håndværk

Anette Kamuk er medlem af Smag for Livets centerledelse.

Anette Kamuk er lektor og projektleder på Ernæring- og Sundhedsuddannelsen ved Professionshøjskolen Absalon. Hun har særlig ekspertise i fødevarer og måltider, fødevaresikkerhed, sensorik, mikrobiologi, produktudvikling og innovation.