Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Vores begejstring for sød smag er medfødt. Foto fra filmen.
    Vores begejstring for sød smag er medfødt. Foto fra filmen.

Du er her

Smagen af sødt - en grundsmag fuld af energi

Søger...

Video Slik, kage og modne frugter er fulde af sødme, og er der noget, kroppen gerne vil have, så er det den søde smag, der signalerer hurtig energi.

 

Den søde smag er, sammen med umami, den første grundsmag, et nyfødt barn møder. For modermælk har et højt indhold af mælkesukker og smager derfor meget sødt. Stort set alle børn elsker sød smag, og nyfødte slapper af, når de smager noget sødt - faktisk er den søde smag også rent fysiologisk koblet direkte sammen med oplevelsen af nydelse.

Evnen til at smage sødt er grundlæggende for mennesket, og det er vores begejstring for den søde smag også. Den er medfødt og nedarvet gennem tusinder af generationer lige siden menneskets oprindelse. Sød smag fortæller nemlig hjernen og kroppen, at vi spiser noget, der giver hurtig energi, og det kunne være livsnødvendigt i vores fjerne fortid, hvor udvalget af mad kunne være begrænset, og hvor det kunne være nødvendigt at løbe fra en sabeltiger.

Virksomheder, der fremstiller mad og drikkevarer, tilsætter sukker eller sødemidler til mange forskellige produkter for at få dem til at smage sødere, og som filmens forsøg viser, kan der også være sukker eller sødestoffer i mad, man ellers ikke forbinder med sød smag.

Prøv, om du kan finde den søde smag, næste gang du spiser noget, som ikke kun er sødt.

Mange vil også have oplevet, at sød og sur smag passer godt sammen. Et velkendt eksempel er cola, som både indeholder sukker og syre, der smager surt. Prøv f.eks. at finde din personlige smag for surt og sødt i eksperimentet her, der efterligner sur-sød-balancen i en sodavand.

 

Filmene om de øvrige grundsmage og det stærke finder du her.

Om filmene i denne serie:

Filmene er lavet i 2016 og 2017 af forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet. Formålet er at give børn og unge en introduktion til smag og inspirere dem til at lære deres egen smag bedre at kende, så de kan bruge den aktivt som en ressource i hverdagen. Til læring, livsglæde og forståelse af madens smag som videnskab, kultur og madhåndværk.

Filmene vil også kunne bruges til undervisning på grundskolens mellemtrin, f.eks. i madkundskab i forbindelse med færdigheds- og vidensmålene om smag og tilsmagning og/eller råvarekendskab.

Tilrettelæggelse: Eva Rymann

Vært: Mikael Schneider

Produktion: Docfilm for Smag for Livet.

En særlig tak til de medvirkende elever fra Risingskolen i Odense.

Omtalt i artiklen

Projektkoordinator

Mikael Schneider er videnskabsjournalist, cand.scient. i humanbiologi og ph.d. i sundhedsvidenskab.

Han er projektkoordinator i GastroLabCollege. I Smag for Livet var han centrets projektkoordinator og en del af ledelsen. Hans rolle var at koordinere, facilitere og formidle Smag for Livets projekter, tværfaglige arbejde og nye samarbejder med eksterne partnere.

Han er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Sammen med Eva Rymann har han udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).

Journalist, kommunikationsansvarlig

Eva Rymann er kommunikationsansvarlig i Smag for Livet, herunder Smag for Livets  online- og forlagsvirksomhed.

Hun er uddannet journalist og arbejder med forskningsformidling i Smag for Livet og Center for Anvendt Skoleforskning ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole. Tidligere har hun i en årrække arbejdet med udvikling af nyhedsjournalistik og redaktionel ledelse som redaktionschef på TV 2 Nyhederne.

Eva Rymann er en af seks faglige redaktører bag bogen Gastrofysik og smagshåndværk (Praxis, 2024).

Sammen med Mikael Schneider har hun udgivet bogen Sådan smager børn. Den videnskabelige forklaring på, hvad dit barn vælger at spise - og hvorfor (Gyldendal, 2018) og En festival af smag (Smag for Livet Forlag, 2021).