Gå til hovedindhold
  • Smage-5-kanten
    Smage-5-kanten

Du er her

Smage-5-kanten: Find grundsmagene i det, du smager på

Undervisningsmateriale Smage-5-kanten er et værktøj til at analysere og registrere de fem grundsmage i det, man smager på.

Med smage-5-kanten kan eleverne lære de fem grundsmage at kende ved at udfylde en femkant og dermed illustrere, hvordan noget smager.

Hver side af femkanten repræsenterer hhv. surt, sødt, salt, bittert og umami - de fem grundsmage, som smagsløgene på tungen opfanger. Intensiteten af hver grundsmag kan angives fra 0 = ingen smag til 3 = kraftig smag.

Når man udfylder smage-5-kanten, smager man på noget og udfylder så den/de dele af figuren, som svarer til den/de grundsmage, man oplever, samt i hvilken grad, smagen er til stede.

Hvis man fx har et stykke mørk chokolade i munden, vil man smage en markant bitterhed samt lidt sødme og måske lidt salt. Man udfylder derfor hele bitter-delen af femkanten og mindre af sødt og salt-delen.

Se eksempler og enkle øvelser i pdf'en, som er vedhæftet denne side.

Juice-eksperimentet

Ved Forskningens Døgn 2015 og 2016 arbejder Smag for Livet med at lade eleverne mikse en juice ud fra deres egen, personlige smag. Eleverne får et glas æblejuice og en række smagsgivere, som de kan smage deres egen juice til med, indtil de rammer præcis den smag, de foretrækker.

Eleverne kan smage drikken til med honning, mynte, havtorn, pulveriseret tang, lakridspulver, tomatjuice og grapefrugtsaft. De kan også tilsætte farver og tale om, hvad synsindtrykket betyder for smagen.

Derefter tegner eleverne smagen af deres egen juice ind i smage-5-kanten og  navngiver juicen. Elevernes opgaveark til øvelsen er vedhæftet som pdf.

Reportagen "Hamzas kalahajuice og lyden af et æble" fra Forskningens Døgn 2015 giver bl.a. et indblik i, hvordan juice-eksperimentet fungerer.