Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Salturt

Kort fakta :

Salturt (kveller) er en slægt med 3-6 arter der er udbredt i Nordafrika, Mellemøsten, Kaukasus, Centralasien, Østasien, Sibirien og Nordamerika og en meget salt plante. Den har et meget karakteristisk udseende og vokser også ved næsten alle de danske kyster ved stranden.

Beskrivelse: 
Planten har et meget karakteristisk udseende og er glat at føle på. Bladene sidder parvis og sammenvokset med stænglen i midten.

Den bliver typisk mellem 5 og 20 cm høj. Blomsten er grøn, men kan under blomstring få en rødlig farve. Den gror i saltvand ved kyster. Bladende er kødfulde og stænglen er glat.

Smagsnoter/aromaer:
Meget salt, og så er den sprød at tykke. Har en meget frisk havduft og smager også frisk af hav.

Klargøring og opbevaring:
Skylles og blancheres. Derefter skal den opbevares i et kølerum der er 4-6 grader.

Match med grøntsager, protein, bær og urter:
Salturt er god i salater, ganiture med kartofler, dressinger og supper. Derudover passer den godt til fisk, pga. havduften. Vi ser den oftest anvendt som pynt på ”hav” retter, men kan sagtens inkorporeres i flere retter og saucer.

 

Kilder: Kokkebogen