Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Rosmarin

Kort fakta :

Rosmarinus officinalis også kaldet rosmarin en lille stedsegrøn busk. Den vokser naturligt i Nordafrika, Mellemøsten og Sydeuropa på klippeskråninger. 

Herhjemme dyrkes rosmarin som en flerårig plante (staude) og bliver ca. 20-30 cm høj. 

Rosmarin kan både dyrkes i din vindueskarm, drivhus, havekrukke og i køkkenhaven, den kræver ikke den store opmærksomhed. 

Beskrivelse
Rosmarin er kendt for sine aromatiske blade, der er særligt populær i sydlandske retter. 
Planten har smalle blade der minder om grannåle.

Rosmarin findes typisk i to former, frisk og tørret. Den friske anvendes ofte til sidst i en proces for at afgive mest muligt aromastof, hvor den tørrede anvendes i starten af produktionen som en smagsgiver og en længere periode. Frisk rosmarin har en kraftigere smag og aroma end den tørrede.

Smagsnoter/aromaer
Smagen er kraftig og lidt bitter, og kan minde om timian.

Klargøring og opbevaring
Skylles og opbevares på køl med et fugtigt klæde.

Match med grøntsager, protein, bær og urter
Passer rigtig godt til fjerkræ, de 4 slagtedyr og vildt. Til stegning, braisering, dampning og stort set alle tilberedningsmetoder. Rosmarin afgiver en kraftig smag, der passer godt til de proteiner.

Rosmarin anvendes ofte også i saucer og til grøntsager. Det er ikke så ofte vi bruger det til fisk, men det kan man sagtens, især til saltindbagt pighvar.

 

Kilder: plantorama.dk