Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Purløg

Kort fakta :

Purløg er en ”gammel” klassiker i det danske køkken. Den var blandt de mest populære krydderurter tilbage i 50´erne og er det stadig den dag i dag. Den er også kendt som æggekageløg. Da den tit bliver brugt i æggekager. Men bliver også brugt som et drys i eller over noget.   

Purløg er den mindste løg art der findes i dag, den inddeles i 3 kategorier: fine, middel og grove.

Der findes mange sorter af purløg, heriblandt kinapurløg, pink purløg og Dwarf White purløg som alle har en anderledes smag frem for den vi kender. Fx smager kinapurløg lidt mere af hvidløg end zittauerløg. 

Beskrivelse:
Purløg er tueformet og ligner til en smule forveksling græs. Purløg bliver omkring 30 centimer. Den har lilla blomster på toppen, når den er færdig vokset, men kan også have hvide eller lyserøde blomster (der af kommer navne dwarf white og pink purløg) 

Sæson: Purløgs højsæson går fra maj til september.  

Smagsnoter/aromaer:
Purløg smager som navnet tyder, af en karakter af løg. Den bliver ofte brugt til at give en lille kant af løgsmag i stedet for løg, da den er mere mild i smagen. Purløg kan også smage af andre løgtyper, Kina purløg smager mere af hvidløg end den almindelige purløg. 

Klargøring og opbevaring:
Purløg afklippes så langt nede som muligt, og skylles begge veje (både fra bunden og toppen). Afklippet skal opbevares fugtigt og på en temperatur på omkring 2-5 grader celsius.

Purløg kan også fryses hvis man fin hakker den. Skal IKKE blancheres inden.  

Match med grøntsager, protein, bær og urter:
Purløg går godt sammen med æggekage, salater, kartofler, smørrebrød, supper, saucer, gryderetter og fisk.

 

Kilder: Urtegartneriet.dk, saeson-web.dk, havehandel.dk, madogvenner.dk, naturplanteskolen.dk, Gastronom (5. udgave)