Gå til hovedindhold
  • Hvordan påvirker forskellige lyde smagen? Det fandt publikum på Aarhus Food Festival ud af. Foto: Susanne Højlund.
    Hvordan påvirker forskellige lyde smagen? Det fandt publikum på Aarhus Food Festival ud af. Foto: Susanne Højlund.

Du er her

Prøv selv: Lyt en smag

Øvelse Smagen sidder også i ørerne. I dette eksperiment kan du afprøve, hvordan forskellige slags musik smager.

Kan du høre, hvad musik smager af?

Selv om spørgsmålet måske ikke umiddelbart giver mening, er det ikke svært at besvare for de fleste.

Ved Aarhus Food Festival 2015 undersøgte Smag for Livets team med antropolog Susanne Højlund i spidsen, hvordan forskellige slags musik "smager".

Det gjorde de med afsæt i bl.a. den britiske psykolog Charles Spences forskning i, hvordan lyd og smag er knyttet sammen. Metoden var en række eksperimenter, hvor publikum på festivalen blev præsenteret for musik og lyde og dernæst fortalte om deres oplevelser.

Vær med: Hvordan smager musikken

Du kan selv afprøve eksperimentet på linket her, hvor vi undersøger sammenhængen mellem musikkens og madens smag.

Du præsenteres for i alt fem lydeksempler. For hvert eksempel skal du dels angive, hvilken grundsmag (surt, sødt, salt, bittert eller umami) du kan koble musikken til, og dels beskrive, hvilken mad du får lyst til at spise, når du lytter til musikken.

Prøv lydeksemplerne her.

Omtalt i artiklen

Lektor, ph.d.

Fokusområde: Læring

Susanne Højlund Pedersen er lektor i antropologi ved Institut for Kultur og Samfund - Antropologi og Etnografi på Aarhus Universitet. Her arbejder hun med emnet smag i antropologisk madforskning.

I Smag for Livet undersøger og formidler hun, hvordan børn skaber og deler viden om smag.