Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Miso-selleri bagt som shawarma med flækærtehummus. Foto: Johanne Hvelplund
    Miso-selleri bagt som shawarma med flækærtehummus. Foto: Johanne Hvelplund

Du er her

Miso-selleri bagt som shawarma med fladbrød og flækærtehummus

Opskrift Knoldsellerien krydres og tilberedes her som en "shawarma" i ovnen. Den spises med fladbrød, hummus af flækærter og en kålsalat eller andre af dine yndlingsgrøntsager.

Til 6 personer

Ingredienser:

”Shawarma” af selleri:

  • En knoldselleri
  • 6 spsk. mørk miso
  • 3 fed hvidløg
  • 50 g smør
  • Saft fra ½ citron
  • ½ dl vand
  • 2 tsk. røget paprika
  • 1 tsk. cayennepeber
  • 2 spsk. soya

Flækærtehummus:

  • 200 g gule flækærter
  • Ca. 1 dl kogevand
  • 1 dl olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • ½ dl tahin
  • Saft af 1 citron
  • 2 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. salt
  • Evt. bouillonterning og korianderfrø til kogevandet

Tilbehør:

  • 6 fladbrød (hjemmebagte eller købte)
  • Tomater
  • Fintsnittet spidskål
  • Koriander
  • Syltede rødløg
  • Creme fraiche-dressing

Fremgangsmåde:

”Shawarma”:

  1. Tænd ovnen på 150 grader varmluft.
  2. Skræl og skær knoldselleriet i tynde skiver.
  3. Bland resten af ingredienserne til shawarma i en gryde og rør det sammen ved svag varme. Tilsæt mere soja eller vand, hvis ikke misodressingen kan løbe af skeen.
  4. Læg et stykke sølvpapir i et fad, så det er langt nok til at kunne omslutte hele knoldselleriet.
  5. Læg den største skive selleri nederst på sølvpapiret, smør med misodressingen, læg den næststørste skive selleri ovenpå, smør med misodressing – og fortsæt med at lægge skiftevis selleri og dressing på, indtil den mindste skive selleri er lagt på toppen. Gem gerne 4-5 spsk. dressing til senere.
  6. Pak sølvpapiret tæt om knoldselleritårnet. Du kan evt. sætte et grillspyd ned i midten af tårnet (som ved shawarma) for at holde på tårnet.
  7. Sæt sellerien i ovnen i 1 ½ time. Fjern derefter sølvpapiret og giv ”shawarmaen” 20-30 min. ved 200 grader til overfladen af sellerien er mørk og sprød. Slut evt. af med 5 min på grill.
  8. Hæld resten af misodressingen over og servér.   

Flækærtehummus

  1. Kog flækærterne i 45-60 min, hvoraf de første 10 min. er uden låg. Kom evt. nogle korianderfrø og en bouillonterning i kogevandet.
  2. Afdryp flækærterne, men gem kogevandet til at spæde til med i hummussen.
  3. Kom flækærter, hvidløg, tahin, citronsaft, olie, spidskommen og lidt af kogevandet i en minihakker, blender eller et blenderglas til stavblender. Blend hummussen indtil den er glat. Juster konsistensen med kogevand og/eller olie og smag til med salt, citron og spidskommen.
  4. Hummussen kan godt blive mere tør efter lidt tid i køleskabet, så gem gerne noget af kogevandet til at spæde til med.

Servering:

Kom et spyd ned i midten af selleri-”shawarmaen” og skær kanterne af hele vejen rundt, så du får nogle tynde selleristrimler.

Server strimlerne i et fladbrød med flækærtehummus, fintsnittet spidskål, tomater, koriander, syltede rødløg, creme fraiche-dressing eller andre af dine yndlingsgrøntsager.

Omtalt i artiklen

Udviklingskonsulent

Johanne Hvelplund er udviklingskonsulent ved Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

Hun har bl.a. stor indsigt i fermentering og skal videretænke fermenteringsværkstedet på Hotel- og Restaurantskolen. I Smag for Livet skal hun udvikle nyt undervisningsmateriale og står også bag podcasten Smagslågen sammen med Louise Beck Brønnum.