Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Kvan

Kort fakta :

Kvan er en engleurt og er en toårig plante i skærmplantefamilien, det vil sige at den er i familie med rabarber, skvalderkål, pastinak, gulerod, selleri, fennikel, dild og mange flere. 

Det første år er den bare grøn og frodig med sine store ulige finnede blade. Det andet år begynder den nærmest at forvandle sig. Den blomstrer i juni-juli med små grøngule blomster i en kuglerund skærm samlet i en storskærm på størrelse med en tennisbold. Den runde skærm bliver over 2 meter høj. 

Beskrivelse:
Det er en gammel lægeplante der blev dyrket i kvangårde, i vikingetiden. Det er blandt andet også brugt til slik. Kvan kan bruges som sødemiddel i marmelade, kompotter og kandiserede retter. Man kan også vælge at lave det til snaps. 

Smagsnoter/aromaer: 
Kvan smager meget parfumeret og krydret. Lidt a la noget blegselleri og ”sæbe”. Bladene er meget bitre. 

Klargøring og opbevaring:
Opbevar kvan med et let fugtigt klæde, i en lukket pose eller lufttæt kasse, i grøntsagsskuffen i køleskabet. Stænglerne holder sig friske i op til ti dage, bladene højst en uges tid. 

Match med grøntsager/protein, bær og urter:
Vi anvender ikke Kvan så meget i det danske køkken, men det ses meget på Grønland. Kvan fungerer godt blancheret, i chiffonade og vendt med nye danske kartofler.

Kilder: Kokkebogen (5. udgave), smagforlivet.dk