Gå til hovedindhold
  • Krydderurtekiks. Foto: Mikael Schneider
    Krydderurtekiks. Foto: Mikael Schneider

Du er her

Krydderurtekiks fra Forskningens Døgn

Opskrift Kan du genkende smagen af krydderurter? Disse kiks fra Styrbæks bliver smagt og brugt til udforskning af krydderurter under Forskningens Døgn 2016.

Til et klassesæt med fire forskellige slags kiks til 25-28 elever:

Ingredienser:

  • 150 g hvedemel
  • 175 g fuldkornsmel
  • ½ tsk. salt
  • 100 g smør (stuetemperatur)
  • 1 dl vand
  • ½ dl fløde
  • 3 eller 4 slags tørrede krydderurter, fx estragon, rosmarin, oregano og salvie

Fremgangsmåde:

  1. Bland mel og salt.
  2. Skær blødt smør i tern, og nulr det i.
  3. Tilsæt vand og fløde, og ælt.
  4. Del dejen i 4 lige store portioner, og tilsæt rigeligt af 3 eller 4 forskellige slags tørrede krydderurter – smag på dejen, urterne skal smage kraftigt igennem.
  5. Rul dejen til 4 pølser med hver sin smag, rul dejpølserne ind i film og sno stramt til.
  6. Form rullerne til rund, trekant, rektangel og kvadrat.
  7. Køl rullerne, så de er meget kolde, når de skal skæres.
  8. Skær tyndt i skiver á ca. 5 g, læg dem tæt på en bageplade, og bag ved 170° i 6-10 min. afhængig af størrelse og tykkelse, til kiksene er lysebrune og sprøde.

 

Sådan gør eleverne på Forskningens Døgn:

Hvis du også vil lave øvelsen fra Smagskaravanen på Forskningens Døgn, hvor Smag for Livet arbejder med 100 skoleklasser, så prøv, om du kan identificere hvilken krydderurt, der er i de forskellige kiks.

Øvelsen med krydderurter er todelt:

Først dufter og smager eleverne på fire forskellige slags krydderurter i en krydderhave. De noterer og tegner i en notesbog, hvilken smagsoplevelse de får og fx hvad smagen minder dem om.

Dernæst dufter og smager eleverne på de fire slags kiks og forsøger at fastslå hvilken krydderurt, kiksene smager af. De kan evt. tjekke deres notesbog undervejs.

Er det let at genkende smagen? Prøv selv!

Omtalt i artiklen

Køkkenchef, kok

Fokusområde: Gastrofysik

Klavs Styrbæk er kok og driver STYRBÆKS, der både huser restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling.