Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Krybende timian

Kort fakta :

Krybende timian er en urteplante/busk/bunddække, som er I læbeblomstfamilien, og der findes ca. 350 forskellig timianarter.

Beskrivelse: 
Timian har små ovale, grågrønne blade. Findes frisk, tørret, helt og stødt. Krybende Timian er en hårdfør plante, der ofte bliver brugt som bunddække. Den er almindelig timian, smalbladet, bredbladet, citron og krybende. Kan bruges hele året. 

Sæson: Juni - August

Smagsnoter/aromaer:
Meget krydret. Varme vil fremhæve smagen. Dufter af meget men behageligt!

Klargøring og opbevaring:
Skæres/klippes, skylles for jordbakterier, tørres af. Opbevares på køl, med bunden I vand. Kan tørres.

Match med grøntsager, protein, bær og urter:
Fungerer godt i fond og marinader af kød, evt. med rødvin, hvidløg og laurbær. 

Timian og citron/røde bær fungerer godt, f.eks. Citrontærte med vaniljeis og friske timianblade (eller i en sauce). Kan også bruges i en bærtrifli, hvor Timian kan være prikken over i’et.

Bagte grøntsager kan væltes i olivenolie, salt og frisk/tørret timian (Timian smagen, vil blive kraftigere ved opvarmning).

 

Kilder: mountainvalleygrowers.com, jespersplanteskole.dk, havenyt.dk, Gastronom (5. udgave)