Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Karryplante

Kort fakta :

Helichrysum Italicum også kendt som karryplanten, er i slægt med den gule evighedsblomst. Den vokser vildt og kan bliver 40-50 cm høj. Planten har nåleformet løv, med små hvide hår, som giver planten et sølvskær. Trives i mager, sandet jord og fuld sol. Kan tåle helt ned til -15 grader.

Karryplanten er en busket plante med dekorative grønne blade som en sølvgrå, selve blomsten er sennepsgul eller karrygul. 

Beskrivelse
Karryplanten har fået sit navn efter plantens specielle duft. Duften er intens især om sommeren og dufter meget tydeligt af karry.
Man spiser ikke planten i den rene form og derfor anvendes den oftest i diverse lager, supper eller saucer. 

Sæson:  juni-juli

Smagsnoter/aromaer
Klar duft af karry. Smagen er umildbart ikke som karry, men en mere stærk smag og er ikke behagelig at spise i ”rå” form. Karry består jo af minimum 14 krydderier der er sammensat, så man kan argumentere hvilken en af de 14 karryplanten passer bedst på, eller om det er en sammensætning af dem alle. 

Klargøring og opbevaring
Man kan bruge hele planten. Den plukkes, skylles og anvendes umildbart efter.
Opbevares bedst i køleskab ved 5-10 grader.

Match med grøntsager/protein, bær og urter
Da vi ikke spiser karryplanten i rå form anvender vi den oftest som en krydderurt til fx syltelager, kryddereddike og i supper og sammenkogte retter.

Den kan også anvendes som smagsgiver ved fx kogning af ris. 
For at sammenligne den med en anden urt, minder den meget om tørret laurbærblade i forhold til anvendelsesmetoder.

 

Kilder: gartneri-toftegaard.dk, havenyt.dk