Gå til hovedindhold
  • Is med surdej lavet på kamut. Foto: Mathias Skovmand-Larsen
    Is med surdej lavet på kamut. Foto: Mathias Skovmand-Larsen

Du er her

Kanel-is med surdej - uden kanel

Opskrift I denne opskrift på kanel-is er der ikke brugt kanel, men surdej, der dufter af kanel.

Det kan være interessant at eksperimentere med forskellige ingredienser, hvis smag ligner hinanden.

For eksempel har Mathias Skovmand-Larsen, researcher i Nordic Food Lab, kreeret en kanel-is helt uden at bruge kanel. I stedet har han brugt surdej lavet af kornsorten kamut, som giver en kanelagtig duft.

Prøv selv! Men husk at begynde på surdejen ca. 2 uger før, du skal spise isen.

Ingredienser:

100 g surdej af kamut (50 g groft malet kamut, 50 g vand som har stået i ca. 2 uger og fodret/passet som en surdej)

250 g sødmælk

250 g fløde

5 æggeblommer

2,5 g salt

160 g sukker

Fremgangsmåde:

  1. Bland mælk og fløde i en gryde og varm blandingen til lige under kogepunktet.
     
  2. Pisk æggeblommer med sukker og salt til en ensartet masse.
     
  3. Tilsæt det næsten kogende mælk og fløde til æggesnapsen.
     
  4. Når massen er under ca. 50 grader tilsæt 100g surdej og rør godt rundt.
     
  5. Kør på ismaskine.

Isen kan også laves på andre typer mel, fx har vi prøvet med svedjerug, som smagte af blommer og honning.

Omtalt i artiklen

Videnskabelig assistent på KU FOOD / Nordic Food Lab

Cand. Techn.al.

Mathias Skovmand-Larsen er researcher ved Nordic Food Lab og Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Mathias har tidligere været adjunkt i madkundskab på UCC. Før det var han projektleder for Restaurant Relæ samt leder af importfirmaet Vinikultur.