Gå til hovedindhold
  • Turbo-budding og gel-styrke
    Foto: Pixabay

Du er her

Fysik: Turbo-budding og gel-styrke

Undervisningsmateriale Øvelse for 6.-9. klasse, hvor der laves budding til at undersøge forskellige aspekter ved gelering.

Budding er en meget traditionel europæisk dessert, hvor mælk/fløde sættes til en gelé-agtig konsistens ofte sammen med noget smagsgivende som chokolade eller vanilje. Som regel er det stof, der får mælken/fløden til at gelere, gelatine, der er udvundet fra dyr (ofte grise).

I denne øvelse skal der laves budding, men gelatinen er skiftet ud med et andet geleringsmiddel kaldet Gellan. Gellan er udvundet fra mikroorganismer og er derfor vegetarisk. En af fordelene ved Gellan er, at det gelerer meget hurtigere end gelatine. En budding lavet på gelatine kan tage flere timer at lave, mens en budding på Gellan kun tager omkring 20 min. at lave.

Øvelsen går ud på at eleverne skal undersøge, hvad mængden af Gellan der tilsættes til buddingen betyder for, hvor hård buddingen ender med at blive. Eleverne skal til sidst vurdere/smage, hvad hårdheden af buddingen betyder for mundfølelsen, når de skal nyde desserten.

Læringsmål

• Eleverne skal vide at geler er netværk af lange molekyler, som kaldes polymerer.

• Eleverne skal vide at spiselige polymerer kan udvindes fra mange forskellige naturressourcer (dyr, frugt, tang og mikroorganismer).

• Eleverne skal lære at fremstille geler selv.

• Eleverne skal kunne beskrive gelers tekstur (hård/blød) ved at trykke på dem.

• Eleverne skal kunne finde/opdage en lineær sammenhæng mellem koncentration af geleringsmiddel og gelens styrke (når koncentrationen bliver dobbelt så høj, bliver gelen dobbelt så hård)

• Eleverne skal vide, at gelens tekstur er afgørende for mundfølelsen.

Klassetrin

6.- 9. klasse.

Tidsplan

Øvelsen tager omkring 2 timer.

Materiale

Materialer er listet i Øvelsesvejledningen.

Udstanserne er elektrikkerrør købt i byggemarkedet, som er skåret over til små cylindere/forme. Gellan kan købes på nettet.

Vejledning Til Lærerne.

Laboratoriejournal-skabelon.

Omtalt i artiklen

Cand.scient.

Fokusområde: Gastrofysik

Gastrofysiker Mie Thorborg Pedersen er videnskabelig assistent i Smag for Livet, hvor hun bl.a. formidler sin forskning i vandmænds fysik og smag.