Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Flavour er et samlet udtryk for madens smag, duft, mundfølelse og kemestesi. Foto: Lene Lykke Hovmand
    Flavour er et samlet udtryk for madens smag, duft, mundfølelse og kemestesi. Foto: Lene Lykke Hovmand

Du er her

Flavour

Kort fakta :

Det engelske ord flavour - der findes ikke et tilsvarende ord på dansk - betegner madens samlede smagsindtryk. Flavour omfatter flere forskellige ting:

  • den smag, vi kan opfatte med smagssansen på tungen (grundsmagene)
  • madens lugte, dvs. de aromastoffer, vi sanser med lugtesansen i næsen
  • kemestesi, dvs. kemiske påvirkninger af slimhinderne, f.eks. stærk karry, peber, chili, mentol, løg, karse, peberrod og mange andre stærke elementer i maden
  • mundfølelsen af maden, dvs. dens tekstur og konsistens

Desuden mener nogle forskere, at synet og lyden af maden bør medregnes i den samlede beskrivelse af flavour, idet madens udseende skaber forventninger om dens smag, og madens lyde, f.eks. et sprødt knas eller et "godt knæk", ligeledes påvirker smagsoplevelsen.