Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Citronverbena

Kort fakta :

Citronverbena er en flerårig krydderurt med lysegrønne og aflange blade. De store blade vil være mere vedagtige end topskuddene. En citron verbena i vindueskarmen skal vandes sparsomt. Den egner sig fortrinligt til udplantning og stiller ikke de store krav til jordbundsforhold. Da den ikke er særlig hårdfør over for frost, anbefales det at plante den i krukke, som kan flyttes indenfor om vinteren.

Smagsnoter/aromaer:
Citronverbena har en helt fantastisk duft og smag af citrus. Den kan bruges de steder, hvor man ellers ville bruge citron f.eks. til fisk, kylling og som pynt på desserter og sødt bagværk. Den er ligeledes velegnet til te, hvor den afgiver en dejlig smag. Den kan også bruges som visuel pynt og smagsgiver til isvand eller nedfrosset i isterninger til drinks.

Klargøring og opbevaring:
Opbevares tørt og skylles kun let inden brug for at fjerne jordbakterier.  

Match med grøntsager, protein, bær og urter:
Citronverbena ses oftest i det søde køkken og primært som pynt. Dog er der flere og flere restauranter der bruger den mere dybdegående. Dette kunne bl.a. være til is, saucer, kager, bagværk osv. På grund af citronverbenaens fantastiske aroma, anvendes den oftest i ”rå” form, hvor duften er syrlig. Topskuddene er ”lettest” at spise, hvor de store blade godt kan blive meget grove i teksturen og stikke lidt på tungen. 

Citron verbena kan også anvendes i syltelager, marinader eller dressinger. 

 

Kilder: Gastronombogen (udgave 5)