Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Citrontimian

Kort fakta :

Citrontimian er i læbeblomst familien. Citrontimian er en flerårig plante med blanke, grønne diamantformede blade og bleg lilla-lyserøde blomster om foråret/sommeren. 
 

Beskrivelse
Citrontimian er en almindelig betegnelse for flere typer timian, som alle har en grad af citronsmag og er velegnede som smagsgiver. En klar citronaroma trænger igennem timianens smag og aroma. Planten bliver ca. 10-20 cm høj og er tæppeformende med oprejste skud og med blege lilla blomster.

Smagsnoter/aromaer
Citrontimian blade har en stærk citron duft. Denne citronduft ledsages af en citronsmag. Det tilføjer citronsmag i maden. I det franske køkken vil citron timian blive føjet til retter, der ønsker citronaccent, især fiskeretter og desserter.

Klargøring og opbevaring
Citrontimian bruges bedst frisk. Hak citron timianblade lige inden brug, og tilsæt i slutningen af tilberedningsprocessen, mens friske kviste af denne urt udgør en dejlig garnering. Læg den tørrede urt i en lufttæt beholder i et svagt til mørkt område.

Match med grøntsager, protein, bær og urter
Citrontimian kan tilsættes til fx fjerkræ, fisk og skaldyr, grøntsager, marinader, gryderetter, supper og saucer.
 

Kilder: Gastronom Bogen, havenyt.dk, behing-the-french.menu.blogsport.com