Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Citronmelisse

Kort fakta :

Citronmelissen er en 30-60 cm høj plante, med små lysegrønne eller grønne blade fra 0,5 cm til 3 cm og små hvide blomster. De har et let groft lag dun, og er trekantede eller hjerteformede. Kanterne på bladene er takkede. Stænglerne er lysegrønne og tværsnittet er firkantet. Citronmelisse har en syrlig smag (deraf citronmelisse), og er ofte smagsgivere eller pynt på desserter. Staude fra læbeblomst-familien.

Planter fra læbeblomstfamilien, er tit kendetegnet ved den firkantede stængel, og den kraftige og krydrede duft. Men også blade der er sat parvis.

Citronmelisse kommer oprindeligt fra Mellemøsten og Sydeuropa. Araberne bragte den til Spanien og Italien, hvor munkene videreførte den til resten af Europa. 

Når citronmelissen er plantet et solrigt og vindstille sted, kræver den ikke særlig meget pasning. Den er ca. i sæson fra marts til september. Og i vinterperioden ligger den nærmest i dvale. Den blomstrer fra juli til august.

Smagsnoter/aromaer: 
Dufter syrligt og meget intenst af citron, frisk, lidt parfumeret og en anelse af mynte. I rå form til spisning smager den stadig syrligt, men den dufter af mere end den smager. En smule bitter i eftersmagen. Men i madlavningen ville citronmelissen afgive sin gode smag og aromaer.

Klargøring og opbevaring: 
Bladene skylles forsigtigt inden brug, da der kan sidde jordbakterier på. Hvis man stiller selve planten i køleskabet ved 2-6o, så kan den holde sig ca. en uge, eller du kan plukke bladene og lægge dem i isvand, hvorefter du dræner dem. De lægges i en bøtte med et stykke vådt papir under og over. Beholderen lukkes og kommes på køl. Eller læg dem i isvand, så de er klar til aftenens service.

Match med grøntsager, protein, bær og urter: 
Citronmelisse passer rigtig godt sammen med lyst kød, fx fisk og fjerkræ. Enten som pynt, men også dampet sammen med retten, eller i saucer. I retter hvor der er fedme til stede, vil citronmelissen spille rigtig godt imod. Man kan også tørre bladene, gemme dem, og bruge dem senere i sine retter. Men den er også rigtig god i desserter, som fx smagsgivere i sukkerlager, eller stadig som tørrede. Ville passe godt til sødere grønt, som gulerødder eller rødbeder. Eller søde jordbær af sorterne zephyr eller korona. Du kan også hælde kogende vand over bladene, og få en nem og hurtig te.

 

Kilder: kogebog.dk, grilltips.dk, hverdagshaven.dk, naturbasen.dk, Kokkebogen (s. 201)