Gå til hovedindhold
  • Brunede kartofler hører til julemiddagen. Foto: Jonas Drotner Mouritsen.
    Brunede kartofler hører til julemiddagen uanset, om man vælger fjerkræ eller flæskesteg. Foto: Jonas Drotner Mouritsen.

Du er her

Brunede kartofler

Opskrift Ingen dansk julemad uden brunede kartofler. Her er fremgangsmåden.

Brunede kartofler til 4-6 personer

1/2 kg små, faste, kogte kartofler
3/4 dl sukker
35 g smør

Fremgangsmåde

  1. Drys sukker på en kold pande, og smelt det ved middelvarme, til det er en gylden karamel.
     
  2. Tilsæt smør, og lad det bruse op.
     
  3. Skyl kartoflerne, så de er godt fugtige, og vend dem i karamellen. Karamelisér dem, til de er smukt lysebrune, glinsende og gennemvarme - jo mere karamel, der skal hænge ved, jo længere skal de simre.

Omtalt i artiklen

Køkkenchef, kok

Fokusområde: Gastrofysik

Klavs Styrbæk er kok og driver STYRBÆKS, der både huser restaurant, kokkekurser, mødevirksomhed og produktudvikling.

 

Centerleder, professor, dr. scient

Fokusområde: Gastrofysik

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet og ansvarlig for hovedområdet Gastrofysik.

Ole G. Mouritsen er professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet. 

Tidligere var han i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet.

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag.