Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Bronzefennikel

Kort fakta :

Bronzefennikel er en krydderurt/grøntsag. Den er en flerårig staude, hvilket betyder at den selvsår sig. Udtrykket bruges på urteagtige planter, hvis overjordiske dele visner bort under kulde- eller tørkeperioder, mens dens underjordiske dele (rødder) overlever. 

En anden staudurt kunne være citronmelisse, eller basilikum. 

Beskrivelse:
Den har et bregneagtig udseende med bronzefarvet løv, og gule skærme der minder om dildens grønne skærme. Efterhånden planten bliver ældre, vil den blive mere mørkegrøn. 

Det er bladene(skærmenene), stænglen, og frøene, som bruges til mad. 

Bronzefenniklens store gule skærme blomstrer fra juni til august, da den trives bedst i solen.  

Bliver mellem 1 - 1,3 m høj 

Smagsnoter/aromaer:
En markant anissmag/lakridssmag. 

Smagen af lakrids kan hurtig blive dominerende og man skal derfor bruge bronzefennikel med en vis varsomhed. 

Klargøring og opbevaring:
Skærmene klippes fra stænglen, frø pilles fra, og de skylles herefter under vand. (Her skal man også holde øje med at man får fjernet eventuelle insekterne fra skærmene). Kan opbevares i køleskabet. 

Match med grøntsager, protein, bær og urter:
Bronzefennikel fungerer godt med de fleste grøntsager. Men særdels gulerødder og bronzefennikel har et godt sammenarbejde, da gulerodens sødme komplimenterer den kraftige anissmag fra bronzefenniklen. 

Bronzefennikel og fisk er to komponenter der også klæder hinanden godt, da fisken er sart, og anissmagen er kraftig. 

Bronzefinikkel kan også bruges som smagsgiver i saucer. 

kilder: jespersplanteskole.dk, hverdagshaven.dk, aarstiderne.com, Gastronombogen (udgave 5)