Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Bredbladet persille

Kort fakta :

Bredbladet persille kommer oprindeligt fra Sydøsteuropa, men lige siden middelalderen har den været populær i Nordeuropa. Det er Danmarks uofficielle nationalkrydderi.

Bredbladet persille er en toåriges plante, første år kommer der kun blade, og andet år kommer bladene tidligere og den begynder at blomstre. 

Beskrivelse
Bredbladet persille har glatte mørkegrønne blade, og har en lysegrøn stilk. Der sidder flere blade på en stilk, bladene sidder sammen tre og tre. Et blad har to større indhak og flere små.     

Smagsnoter/aromaer
Har lidt en profil af sort peber, der kommer snigende. Dufter frisk, men har ikke en duft der hænger ved længe. Bredbladet persille har en bitter grundsmag, og er derfor god i søde retter og umami-tunge retter. Bredbladet persille er mere kraftig end kruspersille, fordi den har en højre koncentration af essentielle olier, indeholder A-vitamin, C-vitamin, kalium, magnesium, jern og kostfibre.

Klargøring og opbevaring
Skyl altid bredbladet persille inden brug, bladene og de tynde stilke kan bruges i madlavningen, de grove stilke bruges som suppeurt. Opbevares i en lufttæt beholder eller i et glas med vand i køleskabet. På køl kan bredbladet persille holde sig i 5-6 dage. Man kan også hakke det og fryse det ned.    

Match med grøntsager, protein, bær og urter
Passer perfekt til nye danske kartofler vendt i persille og smør. 
Derudover går den til næsten alt protein oksekød, grydestegt kylling, fyld til rullepølse, god til simre retter.
Persille kan også anvendes i diverse marinader og eventuelt en persille pesto.  


Kilde: Gastronom Bogen, raavareguiden.dk, aarstiderne.com, season-web.dk, maaltidshaandbog.dk