Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Blåbær

Kort fakta :

Blåbær gror på buske hvor de kan blive et par meter høje, eller halvbuske der gror som et bunddække. Halvbuskene er oftest dem vi finder vildt i naturen. 

Selve bærret beskrives ofte som en frugtknude. Alle dyrkede blåbær har lyseblå, lysende blå til sortblå bær, frugtkødet er hvidligt. Rundt om frugtknuden er der et hvidt vokslag på overfladen, som består af mikroskopiske vokspartikler. Frugtknuden varierer i størrelsen alt efter sort, men gennemsnitligt er de imellem 5 og 12mm brede. 

Beskrivelse
Vildtvoksende små mørkeblå bær, hvoraf navnet. Findes dyrkede som et større bær og kaldes amerikansk blåbær. Stammer fra Europa og America hvor bærret har vildt på sur jord og i moseområder.

Smagsnoter/aromaer
Blåbær har en let sød smag med lidt syre. Mundfølelsen er saftig, og der er en behagelig "sprøjte" med saft, når vi bider ned på et enkelt frisk modent blåbær. Den nøjagtige smag er mellem en grøn og rød drue, men sødere.

Klargøring og opbevaring
Skylles lige inden brug og opbevaring ved 4-6 °C. 
Egner sig til frysning.

Anvendelses muligheder 
Blåbær er gode at anvende i suppe, sauce, dessert, tærke og syltning. Derudover er de meget brugt i amerikanske blåbærpandekager. Vi ser ofte blåbær anvendt til marmelader og indgår ofte i det søde køkken.

 

Kilder: Gastronom Bogen, quora.com