Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Smag for Livet på Madens Folkemøde

Begivenhed Smag for Livet deltager på Madens Folkemøde, hvor vi debatterer og udforsker smag og fremtidens mad.

Madens Folkemøde er for alle, der interesserer sig for, hvad der rører sig i de danske køkkener. Tag del i Danmarks madfællesskab og deltag i debatter, talks og workshops om fødevarer, gastronomi, mad, landbrug og produktion. 

Der vil også være et stort madmarked og et område for børn og unge.

Smag for Livet deltager med følgende aktiviteter i samarbejde med KU FOOD: 

Debat: Fremtidens kok

Hvordan får vi flere unge til at vælge og fuldføre en fødevarefaglig erhvervsuddannelse? Hvordan skal fremtidens kokke uddannes, og hvad bliver deres arbejdsmarked? Hvordan kommer de til at bidrage til den nye ‘urban economy’ med byerne som drivkraft for økonomisk udvikling og jobs? Debatten vil belyse disse spørgsmål fra en lang række vinkler.

Deltagere: Kok og restauratør Christian Puglisi (Relæ, Manfreds mm.), kok og restauratør Klavs Styrbæk (STYRBÆKS), kok Anika Madsen (Roxie), direktør Anne-Birgitte Agger (Hotel og Restaurantskolen, Valby), Adm. direktør Katia K. Østergaard (Horesta), Kok og verdens bedste kommis Christian Wellendorf

Moderator: Mikael Schneider (Smag for Livet)

Tid: 10. maj kl. 12.15-13.00

Debat: Hvor blev smagen af i al denne snak om mad?

Har vi helt glemt smagen af vores mad? Er det, vi spiser, alene blevet et spørgsmål om kost, ernæring, kalorier, sundhed og effektivisering af fødevareproduktion? Hvad betyder det for vores børn og ældre, hvordan påvirker det vores livskvalitet og vores miljø? Debatten forsøger at finde svaret på disse spørgsmål fra mange forskellige vinkler.

Deltagere: Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (Venstre), professor Ole G. Mouritsen (KU FOOD og Smag for Livet), gastronomisk entreprenør Claus Meyer (Meyers), branchedirektør Leif Nielsen (DI-Fødevarer), iværksætter Emil Krøll (Circular Food Technology), direktør Sanne Vinther (Arla Fonden)

Moderator: Mikael Schneider (Smag for Livet)

Tid: 10. maj kl. 17.00-17.45

Tang, insekter og affald - tre bud på bæredygtig mad

Kom og hør, hvordan videnskaben kan hjælpe os til at udnytte verdens ressourcer bedre og mindske madspild, bl.a. ved at forene velsmag og nydelse med god og sund ernæring og bæredygtighed. Tre forskere giver deres bud på, hvad vi også kan spise i fremtiden, for eksempel tang, blæksprutter, insekter, skræller og bryggeriaffald.

Deltagere: Professor Ole G. Mouritsen (KU FOOD og Smag for Livet), lektor Michael Bom Frøst (KU FOOD og Smag for Livet) og professor Dennis Sandris Nielsen (KU Food)

Tid: 11. maj kl. 12.00-12.45

Madmodige børn: Forældreguide til gode madoplevelser

Synes du, at dit barn er kræsent? Ender måltiderne i konflikt, når barnet siger nej til maden, du serverer? Så lyt med, når Annemarie Olsen, ekspert i udvikling af børns spisevaner, fortæller, hvordan voksne bedst støtter børn i at blive madmodige. Med en positiv, anerkendende og nysgerrig tilgang til børns smag kan du hjælpe dem til både nydelse og sundhed og skabe gode madoplevelser for hele familien.

Deltagere: Annemarie Olsen, lektor og ph.d. ved Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet, samt Smag for Livet

Tid: 11. maj kl. 13.45-14.15

Debatter om god mad til børn

Desuden deltager Smag for Livets professor (mso) i læring, madkundskab, smag og trivsel Karen Wistoft i to debatter: 

Børn har brug for noget at leve af og noget at leve for
Kan man ændre verden gennem mad, og kan vi ved at inddrage madens råvarer, forarbejdning og spisning bidrage til børnenes værdiskabelse i folkeskolen? Hvordan kan børns samarbejde om madlavning og samvær om måltidet bidrage til deres oplevelse af fællesskabet? – og kan dette bidrage til god adfærd i skolen og dagligdagen i almindelighed? Hvordan kan vi udvikle et sprog, der inddrager alle sanser, så børnene kan tænke over og dele deres oplevelser med andre? Hvordan kan børns ”maddannelse” gøres til en væsentlig del af den almene dannelse?

Tid: 10. maj kl. 10.00.

Alle børn i Danmark burde få frisk hjemmelavet mad hver dag i dagplejen, vuggestuer, børnehaver og folkeskoler afholdt af FOA.

Tid: 10. maj kl. 13.15-14.15.

Smag og prøv selv-teltet

Besøg også Smag og prøv selv-teltet, hvor der løbende foregår forskellige smagsaktiviteter. Oplev blandt andet:

Kokkeelevernes eget univers
Kokkeelever viser, hvad de kan, og fortæller om deres passion for deres fag og forventninger til fremtiden.

Tid: 10. maj kl. 14.45-16.30
Sted: Det rullende madværksted

(Medarrangør: CELF)

Smag selv fremtidens mad
Smagsprøver af f.eks. tang, blæksprutter, insekter, bryggeriaffald, fermenterede produkter og kartoffelskræl. Direkte dalog og samtaler mellem eksperter og publikum. Gastronomisk Legestue fra KU FOOD medvirker.

Tid: 11. maj kl. 13.30-15.30
Sted: Klapperstuen

(Arrangør: KU FOOD)

Prøv dit eget smagsmod
Forskerne udfordrer børn og børnefamilier på deres smagsmod med forskellige tilberedninger af grøntsager.

Tid: 10. maj kl. 14.45-18.00 og 11. maj kl. 10.00-12.00 og 15.30-18.00
Sted: Børneområdet

Kender du grundsmagene, og har du prøvet at gå på opdagelse i smagen?
Små boder bemandet med forskere, studerende og kokkelever, som med små eksperimenter illustrerer, hvad smag er. Gastronomisk Legestue fra KU FOOD medvirker.

Tid: 10. maj kl. 17.00-19.00
Sted: Klapperstuen

 

The Dorito Effect

Det er ikke noget fupnummer: Smagen i vores fødevarer ændrer sig, og det har den gjort i mere end et halvt århundrede. Tomater, kyllinger, jordbær – alt, vi gror, bliver større og billigere, men også mere kønsløst og kedeligt. Samtidig kan vi nu med teknologiens hjælp gå i laboratoriet og genskabe de selvsamme smage, som er gået tabt i mulden på markerne. Resultatet er, at vi radikalt har ændret, hvad det er – og hvor meget – vi spiser. Oplev den prisvindende canadiske forfatter Mark Schatzker bag bogen The Dorito Effect, når han på Madens Folkemøde - i samtale med Smag for Livets leder, professor Ole G. Mouritsen - går på jagt efter den manglende ingrediens i vores madkultur: smag.

Denne debat foregår på engelsk.

Tid: Lørdag d. 11/5 kl. 15 - 15.45.
Sted: Laden

Det koster 50 kr. i entré for at deltage i Madens Folkemøde. Børn til og med 12 år kommer gratis ind.

Læs mere her

Adresse: 
Engestofte Gods
Søvej 10
4930 Maribo
Danmark