Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Collage: Stinne Gunder Strøm Krogager
    Collage: Stinne Gunder Strøm Krogager

Du er her

Smagsklummen: Sæson for forkø(æ)lelse

Søger...

Blogs og klummer Når forkølelse og influenza sætter sanser ud af drift, er det tid til at smage på noget, der lindrer og forkæler lidt. Medieforsker Stinne Gunder Strøm Krogager har aflæst sæsonens trends på Instagram.

Vintermånederne er ikke bare sæson for varm kakao med flødeskum foran brændeovnen. Diverse influenza- og forkølelsesvira får fra tid til anden bugt med de fleste af os, og denne vinter har bestemt ikke været en undtagelse. Flere af os er først ved at rejse os efter influenzaepidemien.

Når feberen raser, eller forkølelsen lammer smagssansen, forsvinder appetitten ofte, eller også tager den en sær drejning og uvanlige og måske ensformige madlyster trænger sig på. Det kan være, at det kun er fede og salte pomfritter, ristet toastbrød eller frisk og syrlig appelsinjuice, der vækker appetitten, når dagene slæber sig afsted på sofaen. Pomfritlysten kan dog komme i konflikt med alt det, som man burde spise. Det der hjælper én til at blive rask. Da jeg var barn, fik jeg fx altid revet æble, og det var kun ekstra godt for mig, når de smattede strimler var blevet lidt brune, sagde min mor.

Et hurtigt blik på #influenza og #forkølelse på Instagram illustrerer meget fint, hvordan kosttilskud, håndkøbsmedicin, dyner og tæpper, te og ingefærshots går hånd i hånd med pomfritter, nutella-madder og chokolade. Virussens hærgen med snot, hovedpine og brændende øjne tvinger os til at sætte farten ned og lave om på hverdagens rutiner. Dage henslæbes på sofaen, hvor sygdomsboblen får frit løb med sin helt egen smagstrang, der kan fordrive diverse kostpyramider, anbefalinger og normale spisemønstre.

Forkølelsessæsonen er måske ikke ligefrem noget vi går og ser frem til, men omvendt kan den være en tidslomme af forkælelse, der er fritaget for dårlig samvittighed over at svælge i de søde, fede og salte smage, som kroppen kalder på.

Omtalt i artiklen

Lektor, ph.d.

Stinne Gunder Strøm Krogager er medieforsker og lektor ved Institut for Kommunikation og Psykologi, Aalborg Universitet. Hun arbejder med mediebrug, særligt i forhold til mad- og hverdagspraksis.

I Smag for Livet undersøger hun, hvordan børn approprierer, kopierer og forhandler mediemadens modeller for smag og køn, samt deres fornemmelse for de æstetiske koder, som både køn og smag formidles igennem.

Tilføj kommentar