Gå til hovedindhold
  • Rosa fra Rouladegade hjælper børnene med at bage de kager, som bedste bedst kan li’. Foto: Mastiff
    Rosa fra Rouladegade hjælper børnene med at bage de kager, som bedste bedst kan li’. Foto: Mastiff

Du er her

Smagsklummen: Den søde smag af børn og bedsteforældre

Blog Det er spændende at iagttage de mennesker, man kan lide og at servere den mad for dem, som de godt kan lide. Karen Klitgaard om børneprogrammet Rosa fra Rouladegade.

Der er masser af mad i medierne, også på TV. Ikke bare madprogrammer, men fx børneprogrammer, der blandt andet indeholder mad og måltider.

Seertallene viser, at børn interesserer sig for bagning. Fra niårsalderen ser de fx Den store Bagedyst eller Det søde liv, selvom de hverken kan smage eller dufte maden. De kan se, hvad der ser pænt ud og høre kokke og dommere sætte ord på deres smagsoplevelse, på mundfornemmelse, tekstur, konsistens, sødme og syrlighed.

Hvis man ser DRs børnekanal Ramasjang, kan man finde Rosa fra Rouladegade, hvor der er smag på spil som madsmag og som smag for bedsteforældre. I introen ser vi studieværten Rosa (Gjerluff Nyholm) i kagehuset på Rouladegade. Rosa fik i sidste uge besøg af Sophus, ca seks år. Sofus vil bage en kage til Bent, hans mormors kæreste, fordi Bent er sød. Sophus’ mormor er død, men Sophus besøger tit Bent, som var mekaniker engang.

Sophus’ bilkage til Bent. Foto: DR
Sophus’ bilkage til Bent. Foto: DR

Rosa og Sophus klæder sig ud som gadefejere og udspionerer Bents hus. Her finder de lakrids: det skal kagen smage af; hvide skjorter: det er kagens farve og ude i garagen er Bents bilværksted: kagen skal ligne en bil. Sophus fotograferer smag, farve og form og så går de tilbage til Rouladegade og bager kage. Sophus laver dej og styrer røremaskine, ovn og kagerulle. Rosa skærer sandkagen i form og sammen beklæder de den med hvid marcipan og sort lakrids som lygter, sæde, rat, udstødningsrør mm.

Da kagen er færdig går de hen til Bent igen, og mens Sophus ringer på med kagen, lister Rosa væk. Bent og Sophus spiser kage og snakker. Det er tydeligt, at de kan lide kagen og hinanden.

I børnehøjde fortæller programmet, at det er spændende at iagttage de mennesker, man kan lide og at servere den mad for dem, som de godt kan lide. Hvis man kan lide hinanden, kan man udforske hinandens smag, og det kan man vise ved at dele en kage.

 

Opskriften på Sophus' bilkage kan findes her på dr.dk.

Omtalt i artiklen

Lektor, lic.phil.

Fokusområde: Læring

Karen Klitgaard Povlsen er lektor i medie- og kulturanalyse ved Institut for Æstetik og Kommunikation - Medievidenskab, Aarhus Universitet.

Hun forsker og er ekspert i børn og unges brug af medier i relation til mad.