Gå til hovedindhold
  • Der duftes og smages på krydderurter til Forskningens Døgn.
    Der duftes og smages på krydderurter til Forskningens Døgn.

Du er her

Smagskaravanen undersøger: Elevers evne til at genkende krydderurter i kiks

Under Forskningens Døgn 2016 drog Smag for Livets Smagskaravane ud for at undersøge smagen sammen med elever i flere end 100 klasser landet over. Der blev smagt, mærket, duftet og talt en masse om, hvordan man smager, og hvad smag i det hele taget er.

Ca. 600 af eleverne deltog i en smagstest med krydderurter. Her skulle de først undersøge og beskrive duft og smag af fire krydderurter – oregano, rosmarin, salvie og estragon – og derefter forsøge at genfinde smagen af krydderurterne i fire forskellige kiks. På denne måde kunne Smag for Livet undersøge, hvor mange elever, der kan finde smagen af en krydderurt bagt ind i kiks.

Resultaterne blev som følger (se også Tabel 1 og 2):

  • 43% eller ca. fire ud af 10 kunne genkende oregano i den runde kiks
  • 41% eller ca. fire ud af 10 kunne genkende estragon i den kvadratiske kiks
  • 35% eller ca. en ud af tre kunne genkende rosmarin i den aflange kiks
  • 23% eller ca. hver fjerde opdagede, at der ikke var krydderurt i den trekantede kiks