Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

Du er her

Smagsforskere, kokke og kulturstjerner udfordrer smagen på enestående event

Søger...

Nyhed En unik, international event om smagens rolle i vores liv folder sig ud på Aarhus Teater d. 4.-5. september: Creative Tastebuds. Her vil otte topforskere i smag sammen med fire stjerner inden for arkitektur, gastronomi, skrivekunst og performance - og et aktivt publikum - gentænke, hvordan vi bruger og oplever smag.

”Aarhus er kendt for banebrydende forskning i madkulturens antropologiske og kognitive sammenhænge. Hvorfor, hvad, hvornår og hvordan vi spiser, er ofte påvirket af skjulte faktorer i vores tradition, smagsløg og følelser. Creative Tastebuds åbner vores sind og mund for en helt ny måde at opleve mad og smag på. Og ikke mindst for smagens betydning i en fremtid, der indebærer store ændringer indenfor industrialisering, klima og fødevareetik. Ønsker De salt til Deres tang, hr.?” siger Juliana Engberg, Programdirektør for Aarhus 2017.

Eventen, Juliana Engberg her anbefaler, er Creative Tastebuds, foregår på Aarhus Teater d. 4.-5. september og er en del af programmet i Europæisk Kulturhovedstad 2017 og Europæisk Gastronomiregion 2017.

På teaterscenen sætter kokken Thorsten Schmidt, arkitekten Lone Wiggers, forfatteren Mark Schatzker og performancedesigneren Marije Vogelzang hver to af verdens mest anerkendte smagsforskere – en fra naturvidenskaben og en fra den humanistiske videnskab – i stævne til sammen at undersøge smagens rolle for vores liv.

Smag fylder mere end vi forstår

For smagen er noget, der sker mellem os, mener smagsantropolog og medarrangør Susanne Højlund fra Aarhus Universitet:

”Smag påvirker os virkelig meget både i vores hverdagsliv og fælles kulturelle forståelse og forankring. Mere, end vi tror. Og smag har et enormt potentiale til at skabe ikke kun dejlige oplevelser, men også personlige erkendelser, kulturel forståelse, fantastiske funktionelle bygninger og bidrage til den store fælles fortælling om, hvem vi er som mennesker. Det potentiale vil vi forløse – og fejre sammen med publikum.”

Créme de la créme af smagsfolk gæster Creative Tastebuds.
Créme de la créme af smagsfolk gæster Creative Tastebuds.

Sammen med kollegaer i forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet og på Aarhus Universitet har Susanne Højlund designet den usædvanlige event mellem videnskab, kunst og kultur. De 12 scenegæster er nøje udvalgt blandt cremen af smagsfolk, og også en del af publikum vil være professionelle indenfor smag. Sammen vil de live skabe nye forståelser af, hvad smag betyder for vores hverdagsliv og omgivelser; for læring, fællesskab, historiefortælling og hukommelse.

Har smag rollen som helt eller skurk i vores fortællinger om mad? Hvordan kan smag skabe kontakt til vores fortid? Hvordan deler vi smagsoplevelsen af et måltid? Kan man bygge huse, der får maden til at smage bedre? Og hvordan samarbejder vores kultur og hjerne om smagen?

Alle sanser kommer i spil

Eventen foregår på engelsk og henvender sig til alle, der arbejder med eller interesserer sig for smag, fx fødevareudviklere og -producenter, kokke, madskribenter, undervisere, arkitekter, forskere, forfattere, restauratører, politikere, kunstnere, projektudviklere, foodies og gastroturister.

Begge dage vil deltagerne opleve to sessioner på scenen med hver sine temaer, forskere og kulturfolk og blive inddraget i dialoger, workshops og smagninger rundt i teatrets afkroge. På eventens første dag bydes gæsterne på en utraditionel fællesmiddag, hvor lyden af havet, baggrundsbilleder af Djursland og DIY cocktails af danske råvarer vil sikre fuld sansestimulering.

”Med Creative Tastebuds ønsker vi at skabe et afsæt for at gentænke smagens rolle i vores liv. I en tid, hvor den ene halvdel af verdens befolkning er overvægtige, mens den anden sulter, er der behov for at skabe ny viden og nye perspektiver på vores forhold til mad. Symposiet vil undersøge smag som en helt grundlæggende faktor - ikke bare for individuelle madoplevelser - men for vores fælles historiefortælling og kulturelle forståelse, for identitet, læring og sociale relationer,” siger Susanne Højlund.

Tilmelding foregår via hjemmesiden www.creativetastebuds.dk.