Gå til hovedindhold
  • Sæt lyd på smag. Grafik: Lotte Knakkergaard Nielsen
    Grafik: Lotte Knakkergaard Nielsen

Du er her

Podcast: Sæt Lyd på Smag #4: Sæt lyd på smagsfællesskabet

Artikel Sidste afsnit af antropolog Lotte Knakkergaard Nielsens podcast om lyden af smag handler om det fine sociale samspil, der opstår via smagen af mad.

Lyt med på afsnit 4 på linket her hos netudgaven.dk eller hent i iTunes

Maden smager bedre i godt selskab. Og den smager værre i godt selskab. Men hvordan kan begge dele være rigtigt, tænker du måske. 

Har du overvejet, hvorfor du gang på gang bider i det sure æble og gnasker dig gennem en oversaltet steg, i stedet for at sige tingene, som det er til vært(ind)en?

Eller har du været en hård banan og trådt godt og grundigt i spinaten ved netop at smide svesken på disken? 

Og hvad betyder smag, når du skal skille skidt fra kanel i din omgangskreds?

Ja, der findes mange ordsprog, hvor vores sociale adfærd beskrives metaforisk gennem maden og smagens univers. Men det er ikke ordsprogene, som fjerde afsnit af denne podcast handler om. I stedet skal vi sætte lyd på samspillet mellem vores sociale liv og smagen af mad. Altså det som antropolog Susanne Højlund kalder “Smagsfællesskabet”.

Så saml dine venner omkring dig og lyt med, når vi igen sætter lyd på smag.

Lyt med på afsnit 4 på linket her hos netudgaven.dk eller hent i iTunes

Omtalt i artiklen

Lektor, ph.d.

Fokusområde: Læring

Susanne Højlund Pedersen er lektor i antropologi ved Institut for Kultur og Samfund - Antropologi og Etnografi på Aarhus Universitet. Her arbejder hun med emnet smag i antropologisk madforskning.

I Smag for Livet undersøger og formidler hun, hvordan børn skaber og deler viden om smag.

Legatmodtager
Cand.scient i antropologi, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet
 
Lotte Knakkergaard er legatmodtager i Smag for Livet. Hun interviewer forskere, kokke, kunstnere, smagere, m.fl. til en podcastserie, der tager udgangspunkt i en trend i tiden, hvor oplevelsesdesign omkring smag bliver mere og mere populær. Hun vil formidle den komplekse videnskab om smagsoplevelsen på en forståelig måde. Herved stilles der spørgsmålstegn ved: hvordan spiller sanserne sammen for at skabe smagsoplevelsen, hvad betyder det sociale miljø man befinder sig i, hvordan udtrykkes velsmag forskelligt fra kultur til kultur, hvordan skaber kokke sansepakkede smagsoplevelser i deres restauranter, osv.