Gå til hovedindhold
  • Grafik: Lotte Knakkergaard Nielsen
    Grafik: Lotte Knakkergaard Nielsen

Du er her

Podcast: Sæt Lyd på Smag #3: Smagsapparatet - lyden af smag

Lyt med på afsnit 3 på linket her hos netudgaven.dk eller hent i iTunes

I denne podcastserie zoomer vi ind på, hvordan smag forstås som en æstetisk oplevelse, som når vi lytter til et velorkesteret stykke musik eller betragter et farverigt maleri. Ligesom vi i de tilfælde lytter snarere end hører og betragter snarere end ser, så smager vi måske efterhånden hellere end vi spiser eller ernæres. Det er der i hvert fald folk, der forsøger at få os til.

Nu hvor vi har gang i smagsapparatet i disse podcasts, er det vel relevant at spørge: Smager lyd egentlig af noget?

Vi kan kende langelænderen på knækket, men betyder det noget for smagen, hvor højt den knækker, eller hvordan chipsene knaser mellem tænderne? Hvorfor foretrækker du Bloody Marys i det støjende fly på vej til Mallorca? Gør det en forskel, om man sidder i en støjende kantine eller med Mozart på pladeafspilleren? Og når nu vi er i gang med det med lyde og smag, kan man så smage navnene på maden? Og smager maden anderledes for en hørehæmmet?

Tredje afsnit af Sæt Lyd på Smag giver svar på sådanne undringer ved igen at zoome ind på smagsapparatet, og denne gang i særdeleshed på høresansen. Det er nemlig høresansen, hvis effekt forskerne er allermest uenige om. En ivrig fortaler for dens effekt er psykologen Charles Spence, der har vundet en IG Nobelpris for hans forskning. Og han bakkes op af kokken Jozef Youssef, der bruger Spences observationer som inspiration til at skabe sansepakkede smagsoplevelser i sin pop-up restaurant i London.
Måske kan du også blive inspireret. Lyt med når vi skruer op for lyden på smagsapparatet.

Lyt med på afsnit 3 her på linket på netudgaven.dk eller hent i iTunes

Omtalt i artiklen

Legatmodtager
Cand.scient i antropologi, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet
 
Lotte Knakkergaard er legatmodtager i Smag for Livet. Hun interviewer forskere, kokke, kunstnere, smagere, m.fl. til en podcastserie, der tager udgangspunkt i en trend i tiden, hvor oplevelsesdesign omkring smag bliver mere og mere populær. Hun vil formidle den komplekse videnskab om smagsoplevelsen på en forståelig måde. Herved stilles der spørgsmålstegn ved: hvordan spiller sanserne sammen for at skabe smagsoplevelsen, hvad betyder det sociale miljø man befinder sig i, hvordan udtrykkes velsmag forskelligt fra kultur til kultur, hvordan skaber kokke sansepakkede smagsoplevelser i deres restauranter, osv.