Gå til hovedindhold
  • Tomater i læsket kalk
    Tomater i læsket kalk

Du er her

Legatmodtagere udvikler smagen i skolen, børnehaven, køkkenet og på smørrebrødet

Nyhed Smag for Livet har fundet fire ildsjæle med hver deres gode ide til formidling af smag: Charlotte Holm Brodersen, Jonas Stejn Klotz, Kasper Styrbæk og Leonardo Sagastuy. De får nu hver et legat på 30.000 kr. til at føre deres fantastiske projekter ud i livet.

Smag for Livet uddeler legater til ansøgere, som har smag på hjertet og som kan brænde igennem med deres personlige engagement. Projekterne og legatmodtagerne skal hjælpe med at udvikle og formidle viden om smag og skabe fornyelse i centrets tværfaglige tilgang til smag.

I år har vi givet fire legater på hver 30.000 kr til fire meget forskellige projekter – alle med et nyt bud på, hvordan smag kan formidles.

Spil og opskrifter på madeksperimenter til folkeskolen

Charlotte Holm Brodersen skal i et samarbejde mellem Nordic Food Lab og University College Lillebælts lærerseminar skabe en pakke af undervisningsmaterialer til folkeskolernes madkundskabsundervisning. Pakken skal indeholde spil om vores grundsmage og opskrifter, der giver eleverne plads til at eksperimentere med smag.

Hvordan børnene bruger deres smag og tager imod undervisningen, vil blive undersøgt før, under og efter, at materialet testes. Selv håber Charlotte, at børnene vil opnå større viden om deres egen smag, gøre brug af deres kreativitet, og få lyst til at smage flere nye fødevarer.

Ved siden af legatprojektet studerer Charlotte Holm Brodersen ”Food Innovation and Health” på KU LIFE. Og med både en blog om mad og en sæson i DR-programmet Den Store Bagedyst har Charlotte stor erfaring med at dele sine smagsoplevelser med os andre.

Smagen af Færøerne på små stykker smørebrød

Både Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet og fra Nordic Food Lab er med i Jonas Stein Klotz´ legatprojekt om smag på Færøerne. Jonas’ idé er at formidle de smags- og lydindtryk, som er særlige for Færøerne, gennem små smørrebrød.

Tidligere har Jonas været en del af ”Danish Minies” – et smørrebrødskoncept i miniformat. Den erfaring vil han bringe med sig, når han under legatprojektet udvikler en række foredrag, læringsmaterialer og opskrifter på færøske fortolkninger af ‘minies’.

Jonas studerer netop nu Ernæring og Sundhed på Metropol, og har allerede deltaget i både forskning og formidling om børn, mad og smag.

Forkalkede tomater med snydefyld

Kasper Styrbæk, som er kokkeelev hos STYRBÆKS, bringer sit eget kokkehåndværk ind i et samarbejde med gastrofysikere fra Syddansk Universitet og produktudviklere fra Nordic Food Lab.

Kasper vil med sit legat forfine en teknik, hvor tomater får en ny skal af kalk, og derpå kan fyldes med lige præcis den smag, man ønsker – alt fra pesto over solbærsovs til karamel.

Overraskelsesteknikken vil blive beskrevet i et undervisningsmateriale til kokkeelever og præsenteret til både børn og voksne, når Kasper tager ud på Forskningens Døgn, Folkemødet og Smagens Dag med sine forkalkede tomater.

Historien om de fem grundsmage

Smagen kan tegnes, mener Leonardo Sagastuy. Han er selv tegner og kunstner og vil i et samarbejde mellem Institut for Æstetik og Kommunikation ved Aarhus Universitet og gastrofysikere fra Syddansk Universitet udvikle en børnebog om de fem grundsmage.

Når bogen er tegnet og skrevet, vil den blive prøvet af på børn i to børnehaver. Og tegningerne vil fremover få liv på Smag for Livets trykte og elektroniske materialer.

 

Omtalt i artiklen

Cand.scient. i Fødevareinnovation og Sundhed

Charlotte Holm Brodersen er smagsambassadør og legatmodtager i Smag for Livet. Hendes projekt ”Kit til madkundskabsundervisning” bidrager til madkundskabsundervisningen med et kit og undervisningsmidler, der fremmer kreativ og innovativ læring gennem mad og smag.

Charlotte blev i november 2015 udnævnt til smagsambassadør i Smag for Livet.

Professionsbachelor i Ernæring og sundhed

Jonas Stejn Klotz er legatmodtager i Smag for Livet. Hans projekt ”Smag på Færøerne” sætter fokus på de særlige smags- og lydindtryk, der hører til Færøerne.

Kok

Kasper Styrbæk er legatmodtager og smagsambassadør i Smag for Livet og kok ved STYRBÆKS.

Hans projekt ”kalkificering af fødevarer” udvikler og formidler viden om, hvordan man kalkificerer tomater og andre fødevarer, for derefter at fylde dem med en ny smag.

 

Kunstner og tegner

Leonardo Sagastuy Solis er legatmodtager og smagsambassadør i Smag for Livet.

Hans projekt ”Viden om smag gennem storytelling for børn; historien om de fem grundsmage” er mundet ud i en billedbog om de fem grundsmage.

Billedbogen har titlen The Tastebuddies og præsenteres bl.a. i Kunsthal Aarhus 13. - 16. oktober 2016.