Gå til hovedindhold
  • Fag med Smag kan hentes til tablet i app stores. Foto: Eva Rymann
    Fag med Smag kan hentes til tablet i app stores. Foto: Eva Rymann

Du er her

Klar til download: Fag med Smag – en gratis læringsapp til skolelærere

Artikel Fag med Smag er en læringsapp, der indeholder komplette, didaktiserede undervisningsaktiviteter inden for en bred vifte af folkeskolens fag – med fokus på smag. Den er henvendt til lærere og kan hentes gratis til tablet i app stores.

Forsknings- og formidlingscentret Smag for Livet har udviklet lærings-app’en Fag med Smag og fyldt den med undervisningsaktiviteter, hvor smag både er noget, man lærer om, og noget, man lærer med.

Undervisningsaktiviteterne udforsker smag og smagsoplevelser som både et fagligt emne på tværs af skolens fag og som et læringsværktøj ind i de enkelte fag. Aktiviteterne er struktureret i undervisningsforløb, der peger ind i et eller flere fag fordelt på indskoling, mellemtrin og udskoling.

Lærere kan fx prøve disse undervisningsforløb med deres klasser:

  • Vi smager med alle sanser – Sætter smagen i centrum og lader eleverne sanse sig frem til læring på tværs af madkundskab, billedkunst og natur/teknologi i alle klassetrin.
  • Emulsioner: mellem vand og fedt – Her kan undervises i centrale emner for udskolingens fysik/kemi og matematik ved at røre en mayonnaise.
  • Maskulinitet, smag og samfund – Om smagens magt og kønsroller til udskolingens samfundsfag.
  • De svære fonemer – Her bruges smag, smagsoplevelser og smagserfaringer til at lære de mindste at læse i indskolingens danskundervisning.
  • Smagen af løg – Hvor eleverne skal hakke, snitte og studere løg i alle afskygninger for at styrke deres råvarekendskab i madkundskab.

Alt dette – og al den baggrundsviden og de elevmaterialer, lærerne skal bruge – indgår i Fag med Smag.

 

Smag katalyserer læring

Ideen om at bruge smagen som indgang til læring på tværs af skolens fag udspringer af de mange forskellige fagligheder i Smag for Livet, hvor såvel pædagogik, antropologi og læring som sensorik, gastrofysik og madhåndværk er repræsenteret.

Centret forsker i, hvordan smagen kan bruges til meget mere end at lave mad og spise den, fx viden om naturvidenskab, forståelse af kulturelle fællesskaber og kompetence til at tage bevidst stilling til, hvad vi spiser.

I skolen kan smagen fungere som katalysator for elevernes læreprocesser, siger Liselotte Hedegaard, lektor ved Anvendt Forskning i Pædagogik og Samfund, University College Lillebælt og forsker i Smag for Livet:

”Når undervisningen tager udgangspunkt i smag, bliver eleverne aktive, sansende og arbejder eksperimenterende. Det åbner elevernes øjne for fagene på en helt ny måde, når man bruger smag i undervisningen og bygger på de æstetiske erfaringer, som eleverne får gennem smagen og sanserne.”

App’en guider læreren i undervisningen

I Fag med smag inddrages smagen som et nyt didaktisk redskab til at åbne elevernes øjne og motivation for fagenes forskellige videns- og færdighedsområder. App’en og materialerne er udviklet af e-læringskonsulent Thomas Brahe i samarbejde med Smag for Livets forskere og undervisere. Han har designet læringsapp’en til at guide læreren bedst muligt:

”App’ens grundlæggende tilgang til undervisningen er, at det er læreren, der danner udgangspunktet for, hvordan undervisningen sættes i gang og struktureres. Derfor indeholder alle aktiviteter forslag og guides til både organisering af eleverne og oplæg til, hvordan dialoger med eleverne kan tage sig ud. Til hver aktivitet følger uddybende information, som kan gøre læreren klogere på emnerne. En række af aktiviteterne lægger desuden op til tværfagligt arbejde.”

App’en vil løbende blive udvidet med nye aktiviteter, og lærerne har mulighed for at give feedback og foreslå forbedringer.

Smag for Livet er støttet af Nordea-fonden og kan med denne støtte gøre app’en og materialerne frit tilgængelige for alle, der ønsker at bruge dem. Undervisningsforløbene er afprøvet i praksis på udvalgte klasser som del af Smag for Livets forsknings- og formidlingsprojekter.

Målet er bl.a., at smagen får en mere central rolle i børn og voksnes bevidsthed om læreprocesser og erkendelse. Smagen kan – som en æstetisk drivkraft – bidrage til nye erkendelsesformer og skabe mere varige spor af læring.

Smag er meget mere end mad

”Smagen giver os nydelse, hygge og udfordringer. Smagen skaber grundlag for sundhed og identitet. Smagen åbner for madlavningens og måltidets fællesskaber, og den er et unikt værktøj til at lære i alle skolens fag,” siger Mikael Schneider, projektkoordinator for Smag for Livet.

Smag for Livet håber derfor, at lærere fra alle fag vil hente Fag med Smag og bruge den i deres undervisning.

App’en er lige nu tilgængelig til tablet (både android og iOS), og vil senere blive tilgængelig på web og til smartphone. Der vil løbende komme nye undervisningsforløb og -aktiviteter til, og app’en vil også blive udvidet med materiale til gymnasiet.

Hent app'en på Google Play her (android)

Hent app'en i App Store her (iOS)