Gå til hovedindhold
  • Ole G. Mouritsen har fordybet sig i det japanske køkken i en årrække. Foto: Jakob Carlsen
    Ole G. Mouritsen har fordybet sig i det japanske køkken i en årrække. Foto: Jakob Carlsen

Du er her

Dansk professor udnævnt til japansk madambassadør

Nyhed Japans regering har udpeget Ole G. Mouritsen til goodwill-ambassadør for hans mangeårige formidling af og fordybelse i det japanske køkken.

Professor, dr. scient. Ole G. Mouritsen er af det japanske Ministerium for Landbrug, Skovdrift og Fiskeri blevet udpeget som ”Japanese Cuisine Goodwill Ambassador.” Han kommer hermed i fint selskab med kun 20 andre i hele verden omfattende kendte madskribenter, gastronomer og kokke som fx Nobu Matsuhisa.

Mouritsen, der er professor i biofysik ved SDU, leder af Nordea-fondens center Smag for Livet og præsident for Det Danske Gastronomiske Akademi, har gennem en længere årrække interesseret sig for japansk mad og madkultur og har skrevet en lang række artikler og flere bøger om fx sushi, tang og umami, hvoraf flere er prisbelønnede og udkommet på engelsk, tysk, fransk og kinesisk. Han har desuden holdt et stort antal foredrag i ind- og udland om japansk mad og japanske råvarer.

Mouritsen var bl.a. initiativtager til symposiet The Science of Taste i København i 2014 med flere japanske foredragsholdere og skal i sommeren 2016 holde foredrag i Japan om smagen af umami og kokumi, som kendetegner det japanske køkken.

Som japansk madambassadør vil Mouritsen fortsat virke for international udbredelse af kendskabet til japansk mad og kulinarisk tradition, fx i samarbejde med det japanske ministerium og den japanske ambassade i Danmark.

Omtalt i artiklen

Centerleder, professor, dr. scient

Fokusområde: Gastrofysik

Ole G. Mouritsen er centerleder i Smag for Livet og ansvarlig for hovedområdet Gastrofysik.

Ole G. Mouritsen er professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet. 

Tidligere var han i en årrække leder af MEMPHYS – Center for Biomembranfysik ved Syddansk Universitet.

Han er ekspert i biofysik og gastrofysik og har særligt fokus på formidling af naturvidenskaberne til den brede befolkning bl.a. gennem viden om mad og smag.