Gå til hovedindhold

Vil du have nyt om smag inden for forskning, håndværk og undervisning? Tilmeld dig Smag for Livets nyhedsbrev her.

  • Sprød og snasket: Team Spicy Girls vindermadpakke. Foto: Adam Williamson.
    Sprød og snasket: Team Spicy Girls vindermadpakke. Foto: Adam Williamson.,
  • Sprød og snasket: Team Spicy Girls vindermadpakke. Foto: Adam Williamson.
    Sprød og snasket: Team Spicy Girls vindermadpakke. Foto: Adam Williamson.,

Du er her

8. klasse: Den ultimative madpakke smager sprødt og snasket

Nyhed Et hold madkundskabselever fra 8. klasse på Åvangsskolen i Rønne fik en udfordring: Find på verdens bedste madpakke ifølge jeres egen smag. Vindermadpakken var sprød og snasket. Få opskrifterne her.
  • Sådan så det ud, da madkundskabseleverne fra 8. klasse på Åvangsskolen ideudviklede og producerede fremtidens madpakker. Fotos: Mikael Schneider.
    Sådan så det ud, da madkundskabseleverne fra 8. klasse på Åvangsskolen ideudviklede og producerede fremtidens madpakker.Fotos: Mikael Schneider.
  • Sådan så det ud, da madkundskabseleverne fra 8. klasse på Åvangsskolen ideudviklede og producerede fremtidens madpakker. Fotos: Mikael Schneider.
    Sådan så det ud, da madkundskabseleverne fra 8. klasse på Åvangsskolen ideudviklede og producerede fremtidens madpakker. Fotos: Mikael Schneider.
  • Sådan så det ud, da madkundskabseleverne fra 8. klasse på Åvangsskolen ideudviklede og producerede fremtidens madpakker. Fotos: Mikael Schneider.
    Sådan så det ud, da madkundskabseleverne fra 8. klasse på Åvangsskolen ideudviklede og producerede fremtidens madpakker. Fotos: Mikael Schneider.
  • Sådan så det ud, da madkundskabseleverne fra 8. klasse på Åvangsskolen ideudviklede og producerede fremtidens madpakker. Fotos: Mikael Schneider.
    Sådan så det ud, da madkundskabseleverne fra 8. klasse på Åvangsskolen ideudviklede og producerede fremtidens madpakker. Fotos: Mikael Schneider.
  • Sådan så det ud, da madkundskabseleverne fra 8. klasse på Åvangsskolen ideudviklede og producerede fremtidens madpakker. Fotos: Mikael Schneider.
    Sådan så det ud, da madkundskabseleverne fra 8. klasse på Åvangsskolen ideudviklede og producerede fremtidens madpakker. Fotos: Mikael Schneider.
  • Sådan så det ud, da madkundskabseleverne fra 8. klasse på Åvangsskolen ideudviklede og producerede fremtidens madpakker. Fotos: Mikael Schneider.
    Sådan så det ud, da madkundskabseleverne fra 8. klasse på Åvangsskolen ideudviklede og producerede fremtidens madpakker. Fotos: Mikael Schneider.

”Der skal være forskellige elementer i, så man kan tage noget af sin madpakke, når man er sulten. Og så noget lækkert til sidst.”

”Sandwichen skal grilles, fordi den skal være sådan lidt sprød og snasket.”

”Vi laver rugbrødschips, fordi det er en sund snack, der smager godt, fordi den er sprød. Og så skærer vi den i trekanter, fordi det ser godt ud. Nu håber vi bare, at de bliver sprøde nok.”

Sådan lød nogle af ordene fra 8.-klasseseleverne på Åvangsskolens madkundskabsprofilfag, mens de idéudviklede og afprøvede deres bud på den ultimative madpakke. Det gjorde de i forbindelse med undervisningsforløbet ”Fremtidens madpakke”, som Adam Williamson, madkundskabslærer og smagsambassadør for Smag for Livet, står bag.

Opgaven var at udvikle fremtidens madpakke med fokus på smag og energi til en lang skoledag.

Fra ide til vindermadpakke

To undervisningsgange brugte eleverne på ideudvikling og afprøvning i køkkenet. Første dag lød opgaven at brainstorme på indhold, hjulpet på vej af kategorierne vådt, tørt, grønt og sprødt. Anden dag blev ideerne testet og opskrifterne justeret, så smagen sad lige i elevernes skab.

På tredjedagen blev de endelige madpakker tilberedt og serveret for både professionelle madhåndværkere, kokkene Tom Skovgaard Stobberup og Carsten Folkmann, og for resten af skolens elever, som skulle bedømme smagen.

Fire hold elever dystede, og dommernes vindere blev Team Spicy Girls, som bestod af Sara Bjerring Michelsen, Elma Sabanovic, Frederikke Holm Munch og Cecilie Vesth.

Vindermadpakken var fyldt med grillet rugbrødssandwich, friske rispapirruller med sursød sovs, grønsagsstænger med creme fraiche-dip, rugbrødschips og en smoothie. Meldingen fra en af klassekammeraterne var klar og tydelig: 

”Det smager GODT. Det gad jeg godt have med på madpakke. HVER DAG.”

Team Spicy Girls præsenterer deres bud på fremtidens madpakke for dommerne. Foto: Adam Williamson.
Team Spicy Girls' madpakke med grøntsagsstave, grillet rugbrødssandwich, rispapirrulle, rugbrødschips, dips og smoothie. Foto: Adam Williamson.
To styk sprøde og snaskede madpakker serveret på tallerkener og i glas. Foto: Adam Williamson.
Vinderne af madpakkedysten er kåret af de to dommere, kokkene Tom Skovgaard Stobberup og Carsten Folkmann. Foto: Adam Williamson.

 

Lav selv vindermadpakken

Hvis du selv vil lave den ultimative madpakke ifølge Åvangsskolens elever, så kommer opskrifterne her. Mængderne passer til fire madpakker. 

Gulerods- og agurkestave med creme fraiche-dip

Ingredienser

  • 1 agurk
  • 5 store gulerødder
  • 4 dl creme fraiche
  • 1 spsk. paprika
  • 1,5 spsk. hakket purløg
  • 1 fed presset hvidløg
  • Lidt salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Agurk og gulerødder skæres i stænger.
  2. Creme fraiche røres med krydderier og smages til med salt og peber.

Rispapirruller

Ingredienser

  • Rispapir
  • 3 dl ris
  • 1 kyllingefilet
  • 1 moden avocado
  • ½ agurk
  • 1 revet gulerod
  • Vand
  • Olie
  • Salt

Fremgangsmåde

  1. Kog ris efter anvisningen på pakken.
  2. Drys kyllingefileten med salt og steg den i olie på en pande.
  3. Skær avocado, agurk og den færdigstegte kyllingefilet i strimler.
  4. Rul nu lidt af hver ingrediens ind i rispapir:
    1. Dyp ét rispapir ad gangen i et fad med koldt vand, ca. 20 sekunder.
    2. Tag rispapiret op og læg fyld cirka 1/3 inde på rispapiret.
    3. Hold fast om fyldet imens du ruller stramt sammen og folder siderne ind undervejs.

Sursød sovs

Ingredienser

  • 0,5 dl eddike
  • 3 dl æblejuice
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 3 spsk. Maizena
  • 1 citron
  • Lidt salt og peber
  • 1 tsk. cayennepeber
  • 1 tsk. tabasco

Fremgangsmåde

  1. Kom alle ingredienser undtagen maizena i en gryde og varm op under omrøring.
  2. Tilsæt maizena og kog sovsen til den ønskede konsistens.
  3. Smag til med salt, peber og tabasco.

Smoothie

Ingredienser

  • 1 banan
  • Frossen frugt og bær efter smag
  • 2 dl æblemost

Team Spicy Girls brugte jordbær, passionsfrugt, mango og havtorn, men du kan vælge lige den frugt, du vil have. Prøv dig frem til den smag, du bedst kan lide. Og tag smoothien med i en passende drikkedunk.

Fremgangsmåde

  1. Kom alle ingredienser i en blender og blend dem til en passende konsistens.
  2. Hvis du synes, at smoothien er for tyktflydende, kan du tilsætte lidt mere æblemost.

Rugbrødssandwich

Ingredienser

  • 8 stk. rugbrød
  • 2 stk. frisk mozzarella
  • 1 avocado
  • 2 spsk. grøn pesto
  • 2 kyllingefileter

Fremgangsmåde

  1. Rist eller grill rugbrødet let.
  2. Drys kyllingefileten med salt og steg den i olie på en pande.
  3. Skær avocado i skiver.
  4. Smør det ristede rugbrød med pesto og læg så mozzarella, avocado og kylling ind mellem to stykker rugbrød.
  5. Den samlede sandwich grilles igen, indtil mozzarellaen er smeltet.

Sandwichen kan med fordel grilles i en toaster, men hvis du ikke har sådan en, kan det klares på en pande eller i ovnen.

Rugbrødschips

Ingredienser

  • Rugbrødsskiver
  • Olie
  • Salt

Fremgangsmåde

  1. Rugbrødet pensles med olie og drysses med salt efter smag.
  2. Bag rugbrødet i ovnen ved 175 grader med varmluft i 10-15 minutter.
  3. Skær brødet ud i den ønskede form.

Omtalt i artiklen

Folkeskolelærer, kok & tjener

Adam Williamson er smagsambassadør i Smag for Livet og uddannet kok og folkeskolelærer på Rønneskolerne på Bornholm. 

Adam arbejder med udbredelsen af smag som samlingspunkt gennem madkundskab for alle fag i grundskolen og ved hjælp af brobygning til fødevareerhvervene. De nyeste ingredienser for Adams virke i Smag for Livet er innovation og fremtidens madpakker.

Adam Williamson var også en af hovedkræfterne i Smag for Livets temauge "Smag i alle Fag" på Kongeskærskolen i Allinge, hvor samtlige klasser fra 0. til 8. klassetrin blev undervist med smag som udgangspunkt i alle fag i en uge.